Linkovi

U Beogradu porede gruzijski konflikt sa dešavanjima na Kosovu


U Beogradu se i dalje prave poređenja između trenutnih događanja u Južnoj Osetiji i onoga što se dešavalo prethodnih godina na Kosovu.

Bivši šef jugoslovenske diplomatije Goran Svilanović ocenjuje da Gruzija nije shvatila da je Rusija ključni partner za rešavanje problema a ne Sjedinjene Američke Države i Evropska unija. To je suština i ne treba praviti nikakve paralele po kojima je Kosovo razlog što se ovo sada dešava u Gruziji, kaže Svilanović i zatim objašnjava da se pogrešne i besmislene političke odluke događaju kod loših lidera i kada nema dovoljno demokratije. Niti u Gruziji ima demokratije, niti se njen predsednik Sakašvili pokazao kao lider sposoban da shvati stvarne okolnosti u kojima se njegova zemlja regionalno i globalno nalazi, kaže Goran Svilanović.

S druge strane, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović veruje da nije bilo kosovskog presedana ne bi bilo ni rata u Južnoj Osetiji, a direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da Rusija sada primenjuje metod koji je NATO koristio na Kosovu.

Povodom rusko-gruzinskog sukoba oglasila se i opoziciona Nova Srbija koja je saopštila da je posle sukoba u Južnoj Osetiji jasno da Kosovo nije presedan i da će politika duplih standarda Evropske unije i NATO-a na primeru Kosova i Južne Osetije otvoriti brojne probleme i u drugim kriznim područjuma.

A vojni analitičar Zoran Dragišić veruje da su pregovori jedino razumno rešenje, ali upozorava da je moguća i vojna agresija Rusije na Gruziju i ocenjuje da bi to bila velika greška.

XS
SM
MD
LG