Linkovi

Ruske snage u unutrašnjosti Gruzije, Saakašvili prihvatio mirovni plan EU


Rusija je otvorila i drugi front u konfliktu sa gruzijskim snagama. Njena oklopna vozila su poslata u područje koje razdvaja dvije separatističke oblasti, Abhaziju i Južnu Osetiju.

Moskva je potvrdila da je poslala trupe u grad Senaki, 40 kilometara južno od Abhazije, kako bi spriječila napade na ruske snage u Južnoj Osetiji. Gruzija tvrdi da su ruske snage zauzele i grad Gori u centralnom dijelu zemlje, što je Rusija demantovala.

Gruzijske snage suočene sa znatno brojnijim ruskim jedinicama, napustile su Južnu Osetiju u nedjelju.

Tbilisi navodi da je od početka sukoba poginulo 150 ljudi, Moskva tvrdi da je više od 1500 mrtvih.

Tbilisi prihvatio mirovni plan

Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili potpisao je sporazum o primirju iza koga stoji Evropska unija. Francuski šef diplomatije, Bernar Kušner i njegov finski kolega Aleksander Stab ponudiće tokom dana sporazum na potpis i vlastima u Moskvi.

Stejt Dipartment je ispred Grupe 7 vodećih industrijskih država svijeta, nakon razgovora Kondolize Rajs sa šefovima diplomatija tih zemalja, pozvao Rusiju da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije, da prihvati primirje i međunarodno posredovanje u konfliktu.

Nešto ranije, i predsjednik Buš je upozorio Moskvurekavši da je otišla predaleko i da mora da pristane, da uz pomoć posrednika riješi nesuglasice sa susjednom Gruzijom.

Evropska komisija, nakon sastanka u Briselu, takođe je apelovala na Moskvu da zaustavi sukobe u Gruziji i vrati se pregovorima. Šefovi diplomatija EU o krizi u Gruziji diskutovaće u srijedu.

Istovremeno, zamjenik ruskog premijera Sergej Ivanovupozorioje da će Moskva potpisati samo sporazum koji uključuje obavezu Gruzije da nikada ne upotrijebi silu protiv Južen Osetije ili Abhazije.

XS
SM
MD
LG