Linkovi

Buš poručio Putinu i Medvedevu da je nasilje u Gruziji neprihvatljivo


Bela kuća povećava pritisak na Rusiju da prestane da širi sukob u otcepljenoj gruzijskoj Južnoj Osetiji. Novinarka Glasa Amerike Pola Vulfson izveštava iz Pekinga, gde je predsednik Buš govorio o krizi tokom posete Letnjoj olimpijadi.

Predsednik Buš je izjavio da je Rusija otišla predaleko i da mora da pristane da uz pomoć posrednika razreši svoja razmimoilaženja sa susednom Gruzijom. U intervju koji je u Pekingu dao američkoj televizijskoj mreži NBC, predsednik je rekao da je bio čvrst tokom razgovora prošlog petka sa ruskim premijerom Vladimirom Putionom.

«Rekao sam da je ovo nasilje neprihvatljivo. Ne samo da sam to rekao Vladimiru Putinu, nego sam rekao i predsedniku zemlje, Dmitriju Medvedevu.»

Razgovor sa premijerom Putinom se odigrao samo nekoliko sati pošto je Gruzija uputila svoje trupe u Južnu Osetiju i Rusija odgovorila silom. Gruzija je otada povukla svoje vojne jedinice i zatražila pregovore. Međutim, Moskva još ne odgovara i nastavlja da bombarduje područja izvan otcepljene gruzijske pokrajine. Predsednik Buš je izjavio za NBC da nešto mora da se uradi da bi se prekinulo krvoproliće. Takođe je jasno ukazao da je premijeru Putinu i predsedniku Medvedevu rekao da sledeći korak zavisi od Moskve.

«Preneo sam im svoju duboku zabrinutost zbog nesrazmernog odgovora Rusije i rekao da mi energično osuđujemo bombardovanje izvan Južne Osetije.»

U međuvremenu, Bela kuće još oštrije opisuje razgovor potpredsednika Ričarda Čenija i gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija. Čenijeva portparolka je izjavila da je potpredsednik naglasio solidarnost Sjedinjenih Država sa Gruzijom – možda najbližim saveznikom među bivšim sovjetskim republikama. Ona je izjavila da je potpredsednik rekao predsedniuku Sakašviliju da ruska agresija ne može da prođe bez odgovora. Takođe je izjavila da je Čeni ponovio upozorenje koje su već dali neki članovi administracije – da Rusija rizikuje da ozbiljno naruši svoje odnose sa Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG