Linkovi

Danas vam predstavljamo novu akcionu komedijui “Tropic Thunder”


Glumačka ekipa koja snima ratni film iznenada se zatiče u središtu pravog sukoba … sa pravim mecima… u novoj akcionoj komediji čiji je ko-scenarista i reditelj Ben Stiler, koji tumači i jednu od glavnih uloga. Društvo mu prave Robert Dauni Džunior, Džek Blek i Nik Nolt.

Glavni junaci nalaze se na snimanju u Vijetnamu, nastojeći da ožive dramatična ratane iskustva opisana u bestseler-romanu "Tropic Thunder", ali njihova izražena sujeta ugrožava čitav projekat.

Engleski komičar Stiv Kugan glumi zbunjenog reditelja koji radi na svom prvom filmu.

"Mnogo reditelja za sebe kažu da su dobri, ali je malo njih zaista dobro u svom poslu. Moj lik je jedan od onih ljudi koji mogu da intelektualno predstave i analiziraju stvari i objasne metodologiju svog rada, ali kada dodje do konkretnog snimanja, više ne zna šta radi."

Da stvari budu još gore, filmska ekipa je veoma neuskladjena. Tu je dobitnik Oskara, Australijanac Kirk Lazarus, koji ne prestaje da glumi bilo da je kamera uključena ili ne; Džef Portnoj, korpulentni komičar koji nastoji da sa prizemnih komedija predje na ozbiljne drame; rep zvezda čije je umetničko ime "Alpa Čajno" – koji sebe smatra talentom koji čeka da bude otkriven, I najzad Tag Spidmen, akciona zvezda na zalasku karijere… kojeg tumači Ben Stiler.

"Čitava ideja ovog filma je da se ismeju glumci, I razmotri koliko daleko oni znaju da odu… glumci koji sebi pridaju preveliki značaj, glumci koji očajnički traže priznanje… zapravo ismevamo potrebu glumaca da ih ozbiljno shvate…"

Najdrastičniji primer je australijski Oskarovac Lazarus, koga glumi Robert Dauni Džunior.

Lazarus je, sasvim pogrešno, angažovan da glumi vojnika - Crnca - ali rešen da odigra tu ulogu, podvrgava se medicinskoj proceduri kako bi potamneo svoj snežno beli ten. Dauni priznaje da, van konteksta filma, to može da zvuči uvredljivo, ali tvrdi da je čitava ideja da se u ime komedije ismeje vrsta glumca kome džinovski ego dopušta da ignorišu svaki osećaj šta je prikladno, a šta ne."

"Znam, povremeno iz lično iskustva ali mnogo više posmatranjem drugih, da nema ništa odvratnije niti zabavnije od posmatranja glumca koji sebe veoma ozbiljno shvata. Moj lik je neko ko sebe ubedjuje da može da predstavi iskustvo života crnaca, što je tako pogrešno I odbojno… No, kada je reč o mom integritetu kao čoveka, i umetnika, znam da je čitava priča daleko više zabavna, nego što je kontroverzna."

Jedina "normalna" osoba u ekipi je posvećeni mladi glumac Džej Sandaski, koga glumi Kanadjanin Džej Baručel.

"Znao sam da moram da budem jedini razuman od svih, i trudio se da ne pokvarim gegove drugih, I da im "asistiram" a povremeno i sam budem smešan, ako se ukaže prilika. Morao sam, ipak da budem što je moguće više ozbiljan, jer sam ja jedina "hladna glava" u čitavom filmu".

U manjim ulogama pojavljuju se Metju Mekonahi, kao energični agent koji zastupa glumce, I Tom Kruz, skoro neprepoznatljiv pod šminkom, kao neugladjeni, ali moćni šef studija. Ben Stiler kaže da je ismevanje Holivuda možda isto kao da "ujedate ruku koja vas je hranila" – ali ističe da je to neodoljiva meta za satiru.

"Kod ove vrste filma, mnogo rizikujete … Ja igram glumca koji je glumio mentalno obolelu osobu u nastojanju da osvoji Oskara. Tom Kruz glumi sirovog šefa studija. Neki bi mogli da sve pogrešno protumače, ali sve dok je jasno šta mi smatramo duhovitim, i sve dok su naše namere čiste, moramo da pustimo da ovo ostvarenje govori samo za sebe, u kontekstu samog filma."

U filmu "Tropic Thunder" takodje glumi Džek Blek, kao napeti komičar Džef Portnoj. Brendon Ti Džekson je reper "Alpa Čajno". Nik Nolti tumači vijetnamskog veterana po čijim se memoarima snima film a Den Mekbrajd je stručnjak za specijalne efekte, koga prosto svrbe prsti da nešto digne u vazduh. Namerno melodramatičnu muziku komponovao je Teodor Šapiro, a film je sniman na lokacijama u džunglama Mauija, na Havajima.

XS
SM
MD
LG