Linkovi

Američka vlada objavila na 200 strana rezultate istrage o aferi antraks


Američka vlada objavila je na preko 200 strana rezultate istrage o aferi antraks i slučaju protiv vojnog naučnika koji je prošle nedelje izvršio samoubistvo. Posle terorističkih napada u SAD 2001, od posledica dolaska u dodir sa antraksom umrlo je pet ljudi, a 17 je inficirano.

Nedelju dana pošto je naučnik Brus Ajvins izvršio samoubistvo, američki Sekretarijat za pravosuđe objavio je dokumenta u vezi sa slučajem antraksa. Ajvins je bio jedini koji je slao pisma sa antraksom, navode američke vlasti. Džefri Tejlor, federalni tužilac.

«Bazirajući na svim dokazima koje imamo protiv njega, sigurni smo da je dr Ajving bio jedina odgovorna osoba za te napade.»


Koristeći sofisticirane metode analize DNK koje su otkrivene tek posle napada 2001. godine, FBI je utvrdio da su spore smrtonosnog antraksa bile iste kao one koje je Ajvins koristio u svojoj laboratoriji.

«Vlažne bakterije antraksa koji je korišćen za napade, poznatiji pod nazivom RMR 1029, je napravljen i održavan jedino od strane dr Ajvinsa.»

Brus Ajvins je istraživao vakcinu protiv antraksa u vojnoj laboratoriji u Fort Detriku, u državi Merilend, gde se ta supstanca ispitivala u smislu biološkog oružja. Neposredno posle terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, pet ljudi u SAD je umrlo a 17 inficirano pošto su primili pisma zaražena antraksom. Zvaničnici su se juče sastali sa porodicama žrtava i obavestili ih o optužbama protiv Ajvinsa.

XS
SM
MD
LG