Linkovi

Predsednik Buš razgovarao sa kineskim predsednikom Huom Đintaom


Američki predsednik Džordž Buš sastao se danas sa kineskim predsednikom Huom Đintaom na marginama Olimpijskih igara u Pekingu.

Predsednik Buš je pred dolazak u Kinu izjavio da planira da o stanju ljudskih prava i drugim osetljivim pitanjima privatno razgovara sa predsednikom Huom. Medjutim njegovi javni komentari pred početak sastanka, odnosili su se većim delom na drugo pitanje – smrtonosni napad nožem u subotu na američki bračni par i njihovog kineskog vodiča. Kada je predsednik Hu izrazio svoje saučešće, predsednik Buš se zahvalio.

«Zahvaljujem se na vašim izrazima saučešća, a ambasador me je obavestio da je vaša vlada veoma predusretljiva i veoma saosećajna i ja to veoma cenim.»

Incident se dogodio na Dram Taueru – popularnom turističkom mestu u Pekingu. Usamljeni napadač je izbo nožem roditelje bivše olimpijske zvezde u ženskoj odbojci, koja je supruga sadašnjeg trenera američke muške odbojkaške reprezentacije. Njen otac je preminuo, a majka je u teškom stanju. Kinez koji je napao bračni par i njihovog vodiča izvršio je samoubistvo, a motiv za incident nije poznat. Predsednik Hu je obećao punu istragu.

Kineski lider je izjavio da njegova vlada shvata ovu stvar veoma ozbiljno. On je rekao predsedniku Bušu da nadležni organi sprovode istragu, na osnovu kineskog zakona. Dva predsednika su razgovarala samo nekoliko sati nakon što je predsednik Buš prisustvovao nedeljnoj službi u crkvi u Pekingu koja ima dozvolu za rad. Na izlasku iz crkve sa članovima porodice, predsednik je istakao da veruje da vera ima svoje mesto u Kini.

«Znate, samo sam došao kako bih pokazao da je bog univerzalan, da je bog ljubav, a ne država, i da muškarci ili žene ne bi trebalo da se plaše uticaja religije.»

Predsednik je takodje istakao da se veoma lepo oseća na Olimpijskim igrama – navijajući za američke timove na utakmicama od odbojke na pesku do košarke. Predsednik je prisustvovao i plivačkom takmičenju na kojem je Amerikanac Majkl Felps osvojio svoju prvu zlatnu medalju na ovogodišnjim igrama pobedivši u plivanju na 400 metara mešovitim stilom.

XS
SM
MD
LG