Linkovi

Posle dve decenije na muzičkoj sceni Lisa Loeb objavila novi album


Pevačica i tekstopisac Lisa Loeb objavila je više od deset albuma i osvojila niz muzičkih nagrada. Nedavno je izdala novi album –nazvan "Camp Lisa" – a u razgovoru sa Lerijem Londonom, za Glas Amerike, osvrnula se na svoje stare i nove uspehe.

Lisa Loeb počela je da piše muziku još kao srednjoškolka, a ozbiljno se zaintersovala za muzičku karijeru dok je bila na koledžu.

"Želela sam da steknem obrazovanje iz društvenih nauka i umetnosti, i fokusirala se na muziku i pozorište, pišući i snimajući muziku na koledžu, ali je, bar na papiru, dobro zvučalo da mi glavni predmet bude engleski jezik. Tako da sam diplomirala engleski, ali sam se fokusirala na druge stvari…", priča Lisa Loeb.

Pevačica kaže da njen uspeh nije bio veliko iznenadjenje, budući da je izvesnu slavu već stekla sa svojim bendom iz koledža "Liz and Lisa."

"Malo po malo, uspeli smo da steknemo vernu i brojnu publiku na koledžu. Dosta smo svirali, držali koncerte u Njujorku, pa čak i dobijali pisma obožavalaca. Kada je moja pesma "Stay" (iz filma "Reality Bites") postala hit, i kada sam počela da snimam više i najzad potpisala ugovor za album, to je na neki način bilo verzija onoga što se dešavalo na koledžu, samo većih dimenzija" – kaže Lisa.

Muzički stil Lise Loeb se razvija od kada je počela da svira sa drugovima u srednjoj školi. Inspiraciju za novi album "Camp Lisa" pronašla je u svojim iskustvima dok je kao devojčica boravila u letnjem kampu.

"Mislim da je za decu zaista važno da idu u letnji kamp. Ne samo da bi se zabavili i trčali unaokolo, već da bi bili u prirodi i naučili nove stvari… Ja sam u kampu naučila da sviram gitaru, da sviram 'Stairway to Heaven'", kaže ona.

Pesme sa albuma "Camp Lisa" su tako inspirisane muzikom koju je Loeb pevala i svirala u letnjem kampu.

"Neke od pesama su vesele i smešne, kao što je 'Peanut Butter and Jelly', pesme koje pevate kad imate 14 ili 15 godina, iako ste ih naučili kada ste imali četiri. Neke od njih su nove verzije poznatih pesmica kao što je "Cookie Jar", a neke su inspirisane muzikom koju sam slušala kao devojčica, kao što je "Best Friend", soft-rok koji se puštao na radiju 1970-ih i 80-ih…", priseća se pop-pevačica.

2003. godine, Lisa je snimila album za decu "Catch The Moon". Od tada, ona komponuje i izvodi muziku i za decu i za odrasle.

"Imam sreće što imam veoma raznovrsnu publiku. Kada odem u park, vidim kako me deca gledaju sa prepoznavanjem. Takodje sam snimala TV emisiju o zabavljanju i izlaženju, TV emisiju o hrani, i stalno snimam muziku. Ponekad pravimo koncerte za decu, ali izvodimo i numere sa mojih ostalih ploča", kaže Lisa.

Njen zaštitni znak su naočare sa okvirom u obliku "mačijeg oka", koje nosi od kako je bila tinejdžerka.

"Mislim da su one postale deo mog imidža zato što sam počela da ih nosim 1980-ih. Tada je veoma popularna bila muzika novog talasa, i iznenada su svuda mogle da se nadju naočare veoma kreativnog dizajna. Mogli ste da nadjete različite boje, ramove sa crno-belim ivicama, a ja sam se na kraju opredelila za "mačije oči", koje su mi se najviše svidele. Mislim da me ljudi, od kada sam bila devojčica, prepoznaju po tim naočarima", zaključuje Lisa Loeb, uz dodatak da ne planira uskoro da prekine da piše muziku I svira na koncertima širom sveta.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG