Linkovi

Regrutovana armija volontera da pomogne turistima u Pekingu


Mnoštvo stranaca pristiže u kinesku prestonicu na Olimpijske igre, a vojska volontera je spremna da uradi sve kako bi očarala turiste. Tu su i na hiljade policajaca koji patroliraju, a Peking se nada da će cvetnim aranžmanima i drugim poboljšanjima osvojiti svet.

Kina nije štedela ni novca ni energije u pripremi za osvajanje simpatija desetina hiljada posetilaca. Grad, između ostalog, krasi više od 40 miliona cvetova od kojih su neki napravljeni genetičkim inženjeringom kako bi mogli da izdrže visoke temperature i vlažnost vazduha za vreme trajana letnjih Olimpijskih igara. Ovo je na neki način odlučujući momenat za Kinu, te je regrutovana armija volontera da pomogne turistima da se snađu po gradu. Liu Kan je jedna od njih.

«Mi volimo Peking i našu zemlju i ovo je naša dužnost.»

Zapravo, toliki broj ljudi se prijavio da volontira, da su vlasti morale i da odbiju neke od njih.

Taksisti daju sve od sebe da govore na engleskom, a naređeno im je da nose košulje i kravate. Pokrenuta je i ogromna kampanja kojom bi se Kinezi odvikli od ružne navike da pljuju. Policija pomno prati ponašanje građana i naplaćuje specijalnu novčanu kaznu za svaki ispljuvak. Učtivo ponašanje je propagirano putem raznih brošura, televizijskih i radijskih reklama, a korišteni su i neki likovi iz crtanih filmova. Vlasti su medijima ponudile izveštaje o toku kampanje.

«Rekli smo ljudima da je nepristojno pitati ljude o njihovoj plati, godinama i bračnom stanju.»

Moderni Peking se predstavio na međunarodnoj modnoj reviji donjeg veša, gde su Kinezi zastupali globalno jedinstvo i takmičenje pred početak Olimpijskih igara. Bivša manekenka Helena Kristensen je bila sudija.

«Mislim da je veoma uzbudljivo što sam prvi put u Kini, na dodeli ove nagrade dok su OI svuda oko mene.»

Džinovske pande su maskote igara koje je od maja posetilo milion ljudi. Pande takođe doprinose boljem imidžu koji Kina želi da pošalje u svet.

XS
SM
MD
LG