Linkovi

Na stadionu "Ptičje gnezdo" otvorene XXIX Letnje olimpijske igre


Olimpijske igre u Pekingu zvanično su počele posle duge i raznolike ceremonije otvaranja na kineskom nacionalnom stadionu, poznatijem po nadimku "Ptičije gnezdo".

Kina je poznata po svom vatrometu, a ovog puta je još jednom potvrdila i zbog čega. Među pirotehničkim sredstvima koja su obeležila ceremoniju našlo se 29 takozvanih «otisaka stopala», koja su simbolično predstavljala 29. održavanje modernih olimpijskih igara i veliko finale.

Tokom vreme i saprne noći, program je bio mešavina kineske drevne istorije i kulture sa elementima koji prikazuju moderno lice najmnogoljudnije zemlje sveta. Dva dela ceremonije nosila su naziv: "Briljantna civilizacija " i "Slavno doba".

Oko 15 hiljada učesnika nosilo je kostime u 47 različitih stilova. Korišćeno je više od 2.500 posebno pripremljenih svetala, a neki od specijalnih efekata bili su kao iz snova. Posle 70-ominutnog programa usledio je tradicionalni defile sportista. Predstavnici zemalja učesnica ušli su na stadion po redosledu određenom brojem crtica u pojednostavljenim kineskim slovima kojim se pišu imena 205 nacionalnih olimpijskih komiteta.

Po tradiciji međutim, Grčka je ušla prva, a domaćin Kina - poslednja. Kinesku zastavu nosio je košarkaš NBA ligaša Hjuston Rokitsa Jao Ming. Reprezentacija SAD ušla je na stadio 140. po redu , anjeni članovi nosili su plave sakoe i bele pantalone, uz bele šešire. Predsednik Buš i prva dama Lora Buš bili su na tribinama, koje je ispunila 91 hiljada ljudi. On je prvi aktuelni američki predsednik koji je prisustvovao Olimpijskim igrama izvan SAD.

Predsednik MOK-a Žak Rog izjavio je da zna koliko domaćinstvo ovih Igara znači Kini.

"Dugo vremena, Kina je sanjala da otvoi svoja vrata i pozove svetske posrtiste u peking na Olimpijske igre. Večeras se taj san ostvario. Čestitam Pekingu", rekao je predsednik MOK-a.

Kineski predsednik Hu Đintao potom je i zvanično proglasio Olimpijske igre u Pekingu - otvorenim.

Trostruki olimpijski šampion Li Ning upalio je olimpijski plamen na spektakularan način simulirajući trčanje kroz vazduh preko centralnog dela stadiona. Defile sportista trajao je oko dva sata, a celokupna ceremonija više od četiri i nije se završila do posle ponoći.

XS
SM
MD
LG