Linkovi

Ruska vojska potiskuje gruzijske snage iz separatističke oblasti Južna Osetija


Više od hiljadu ljudi poginulo je u sukobima u gruzijskoj separatističkoj oblasti Južna Osetija-saopštili su lokalni zvaničnici.Prema najnovijim izveštajima, ruska vojska potiskuje gruzijske snage iz prestonice Južne Osetije, dok predsednik Gruzije optužuje Moskvu da vodi rat u njegovoj zemlji.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova Gruzije Šota Jutijašvili izjavio je da je rusko granatiranje prestonice Chinavalija primoralo gruzijske snage da napuste deo grada, koji su ranije danas zauzeli. Gruzijski predsednik rekao je televizijskoj mreži CNN da su ruski tenkovi ušli u tu oblast, dok su se gruzijske snage borile da preuzmu kontrolu nad prestonicom. Sakašvili je kazao da je naredio sveobuhvatnu ofanzivu kako bi povratio kontrolu nad Južnom Osetijom.

Rusko ministarstvo odbrane u međuvremenu je saopštilo da su tenkovi ušli u tu oblast kako bi pojačali ruske mirovne snage, koje se već nalaze na terenu. Ruske vlasti takođe su saopštile da je deset pripadnika mirovnih snaga te zemlje ubijeno, a 30 ranjeno u borbama.

Gruzijske vlasti traže od Rusije da zaustavi vazdušne napade na gruzijske gradove, za koje Moskva tvrdi da ih nije izvela. Portparol gruzijskog ministarstva unutrašnjih poslova saopštio je da su ruski avioni ispustili nekoliko bombi na dve vazdušne baze blizu Tbilisija.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev obećao je da će odbraniti ruske građane u Južnoj Osetiji, u kojoj mnogi stanovnici imaju ruske pasoše.

O sukobima u Južnoj Osetiji su na marginama Olimpijade u Pekingu razgovarali američki predsednik Džordž Buš i ruski premijer Vladimir Putin.

Detalji razgovora nisu saopšteni, ali je portparol Bele kuće Dejna Perino potvrdila podršku Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu Gruzije i pozvala na trenutni prekid sukoba.

Evropska Unija, NATO i OEBS u međuvremenu su pozvali na okončanje sukoba, dok su zvaničnici u Briselu saopštili da rade na planu o prekidu vatre.

O krizi u regionu raspravlja i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji nije uspeo da postigne sporazum o ruskom saopštenju kojim se poziva na okončanje sukoba.

XS
SM
MD
LG