Linkovi

Predsednički pretendenti se sukobljavaju oko energetskih pitanja


Dva najverovatnija pedsednička kandidata, republikanski senator Džon Mekejn i demokratski senator Barak Obama, fokusirali su se proteklih dana na energetska pitanja, posebno na smanjenje cene energenata. Obojica su izneli planove koji će, kako kažu, funkcionisati, ali i jedan i drugi smatraju da plan suparnika neće biti uspešan.

Dok su cene goriva donekle opale tokom proteklih nedelja, birači još uvek žele da Vašington nešto učini. Predsednički kandidati dve vodeće stranke su to pitanje doveli do tačke topljenja.

Sredinom juna, republikanski predsednički kandidat, senator Džon Mekejn, izmenio je stav o federalnoj zabrani otvaranja naftnih bušotina na morskom dnu u blizini obala Sjedinjenih Država.

«Moramo smesta otvarati naftne bušotine.»

Mekejn prikazuje svog protivnika Baraka Obamu, kao čoveka koji nije voljan da prihvati tu ideju:

«Nisam iznenadjen da on okleva po ovom pitanju. Medjutim, činjenica je da se on još uvek protivi traganju za naftom na podmorskim lokacijama. Potrebno je da to preduzmemo sada.»

Medjutim, Obama tvrdi da podržava tu ideju, ukoliko je ona u okviru mera o alternativnim energetskim izvorima o kojima sada raspravlja američki Senat.

«Voljan sam da razmotrim tu ideju, ako je traganje za naftom na podmorskim lokacijama neophodno da bi se odobrio sveobuhvatni energetski plan.»

Politički analitičar sa Univerziteta države Virdžinije, Leri Sabato, smatra da je Obama izmenio stav zbog novonastale popularnosti te ideje medju biračima:

«Najbolji način da se odredi da li neko pitanje koje zagovara kandidat stiče popularnost je da ga protivnik odmah, bar delimično, usvoji. To je upravo ono što je Obama učinio ovom prilikom.»

U utorak je Mekejn posetio nuklearnu elektranu južno od Detroita i tom prilikom uputio apel za izgradnju 45 novih nuklearki do 2030. godine. Republikanski kandidat tvrdi da se Obama protivi tom načinu da se poveća proizvodnja energije.

«Senator Obama je rekao da veći broj naših nuklearki citiram: nema smisla za Ameriku.»

Obama, koji ističe da podržava bezbednu proizvodnju nuklearne energije, ukazuje da Mekejn i ovog puta navodi javnost na pogrešan zaključak:

«Mekejnova kampanja zna da govori neistinu o mom energetskom planu. Kao da se ponose svojim nepoznavanjem stvari.»

U medjuvremenu, s obzirom da se konvencije dve stranke održavaju za nekoliko nedelja, rastu nagadjanja koga bi Mekejn i Obama mogli da izaberu za svoje podpredsedničke kandidate.

XS
SM
MD
LG