Linkovi

Stratfor: Crna Gora mogla bi zadržati status “vječitog kandidata”


Crna Gora mogla bi odustati od članstva u Evropskoj uniji zadržavajući status "vječitog kandidata", uz objašnjenje da bi ulazak u EU smanjio priliv novca onih koji Crnu Goru priželjkuju kao novu of-šor destinaciju, ocijenio je američki analitički centar "Stratfor".

"Stratfor" u najnovijoj analizi, posvećenoj Crnoj Gori, predviđa da će ta zemlja, iako najavljuje korake za ulazak u EU, najvjerovatnije tražiti sopstveni put ka tome da postane najpoželjnija destinacija za superbogataše u Evropi.

Američka agencija ocjenjuje da, za razliku od većine svojih balkanskih susjeda, Crna Gora "ima održive ekonomske šanse koje pridruživanje EU možda čini manje podsticajnim nego što bi ono moglo biti za druge zemlje".

"Stratfor" ocjenjuje da bi "neka vrsta pridruženog statusa u NATO-u mogla takođe biti razmatrana, ako ni zbog čega drugog onda zato što u susjedstvu oko Crne Gore nisu potpuno uklonjeni bezbjednosni problemi".

Potpredsjednica Vlade za evropske integracije, Gordana Đurović ocijenila je danas da je evropska perspektiva Crne Gore jasna i niko ne bi trebalo da je priželjkuje kao of šor, nego kao destinaciju u Evropskoj uniji.

"Evropska perspektiva Crne Gore je jasna i aplikacija je najavljena do kraja godine. To je, samo po sebi, dovoljno činjenica, da bi se negirala tvrdnja uvažene agencije Stratfor da će Crna Gora zadržati status vječitog kandidata za članstvo u EU", kazala je Đurović.

No, predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević tvrdi da u vrhu crnogorske vlasti ne postoji iskrena želja da se ide u evropske integracije, jer bi to ugrozilo njihove pozicije i interese.

"Crnom Gorom vlada mala grupa ljudi koju je strah od promjena koje treba da dovedu do približavanja EU", kazao je Medojević. On je naveo da u Crnoj Gori postoji snažan antievropski lobi, koji je nastao kroz neregularnu tranziciju, ratove, šverc i kriminal.

XS
SM
MD
LG