Linkovi

Beograd: Dok traje letnja pauza najavljuju se nove političke tenzije


Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović ne očekuje da će nastavak sednice parlamenta proći bez politićkih tenzija i najavljuje da će od 2. septembra koristiti novu taktiku protiv opstrukcije u Parlamentu.

Od tog datuma neće se raditi kao do sada, kratiću vreme i ograničavati poslanike na tri minuta, biće opomena, oduzimanja reči, udaljavanja sa sednice, a slede i novčane kazne, istakla je predsednica Parlamenta i objasnila da ta nova taktika ne sme da se shvati kao neka njena lična rigoroznost. Međutim, Slavica Đukić Dejanović kaže da je za primenu svih ovih mera potrebno da se promeni poslovnik o radu Skupštine.

Tim povodom, odmah je reagovala opozicija. Srpska radikalna stranka ocenjuje da najava predsednice Skupštine pokazuje nameru vlasti da Srbiju uvede u nove političke sukobe i tenzije, a funkcioner Demokratske stranke Srbije Slobodan Vuksanović najavio je da će ta partija tražiti ostavku Slavice Đukić Dejanović zbog, kako je naveo, samoinicijativnog prekida rada parlamenta.

Za političkog analitičara Vladimira Goatija ovakve izjave predstavnika opozicije najava su da Parlament posle letnje pauze najverovatnije neće raditi po dnevnom redu i da će opozicija onemogućiti promene poslovnika. Goati je izražava bojazan da Parlament neće moći da radi i zatim dodaje da će u takvoj situaciji poštujući Ustav, predsednica Skupštine predložiti predsedniku Republike raspisivanje novih izbora jer ako Parlament ne može da radi, onda je i Srbija kao država potpuno blokirana.

XS
SM
MD
LG