Linkovi

Slavica Đukić: Minimalne šanse da Skupština usvoji paket evropskih zakona


Sporo usvajanje evropskih zakona i hapšenje preostalih haških optuženika mogli bi da budu razlozi zbog kojih Evropska komisija u svom septembarskom izveštaju neće pohvaliti Srbiju.

Direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Tanja Miščević ocenila je da zbog malog broja usvojenih zakona koji su neophodni za proces pristupanja Evropskoj uniji Srbija neće dobiti pohvale što će znatno usporiti njen put ka Evropi. Dobro je da nećemo dobiti ni negativan izveštaj, dodala je Tanja Miščević.

Kritičari koji zameraju opoziciji da opstrukcijom Parlamenta ugrožava evropsku budućnost građana navode podatak da skupštinskoj proceduri na usvajanje čekaju 33 zakonska predloga i blizu stotinu akata koji su od vitalnog interesa za život građana u narednih 30 godina. Ali, ima i onih koji ukazaju da bi i opozicija ponešto mogla da zameri Vladi jer je od pedesetak zakonskih predloga u Parlament do sada stiglo samo osam. Predsednica Parlamenta Slavica Đukić Dejanović smatra da su minimalne šanse da Skupština do kraja godine usvoji paket evropskih zakona i najavljuje da taj ambiciozni plan neće moći da se ispoštuje.

I povodom dalje saradnje sa Haškim tribunalom, kao drugim uslovom evropskih integracija Srbije, mediji u Beogradu najavljuju da bi haški begunac Ratko Mladić, prema planu vlasti, trebalo da se nađe u Hagu do kraja avgusta i ističu da je intenzivirana je potraga za njim.

Međutim, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je tim povodom da nisu u toku nikakve akcije lociranja Ratka Mladića i dodao da nema nikakvih neuobičajenih aktivnosti, niti akcija potrage za preostalim haškim optuženicima, već da se radi o uobičajenim dnevnim akcijama provere nekih saznanja.

A ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da je Vlada intenziviranjem saradnje sa Haškim tribunalom na početku mandata pokazala da je spremna da ispunjava obaveze nasleđene iz prošlosti i da se okrene evropskoj budućnosti.

XS
SM
MD
LG