Linkovi

Uprava policije Crne Gore raspisala potjernicu za Predragom Strugarom


Uprava policije Crne Gore raspisala je nacionalnu potjernicu za Predragom Strugarom zbog sumnje da je počinio ratne zločine. Strugar se sa još sedam osoba tereti za ubistvo 23 civila albanske nacionalnosti, u selu Kaluđerski Laz kod Rožaja, u vrijeme NATO-intervencije 1999. godine.

Policija je potjernicu raspisala po naredbi Višeg suda u Bjelom Polju, a u toku je prikupljanje potrebne dokumentacije radi raspisivanja međunarodne potjernice za Strugarom, sa prioritetom prema Srbiji.

Predrag Strugar je sin generala bivše JNA Pavla Strugara, kojeg je Tribunal u Hagu pravosnažno osudio na 7,5 godina zatvora zbog ratnog zločina tokom vojnih operacija na dubrovačkom ratištu 1991. godine, a koji se od juče nalazi pod režimom pojačanog nadzora u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu.

Strugarev branilac, advokat Goran Rodić kazao je da je uprava Strugaru kao razlog pojačanog nadzora navela to što je Crna Gora raspisala potjernicu za njegovim sinom Predragom Strugarom protiv koga je 1. avgusta podignuta optužnica za ubistvo 23 civila albanske nacionalnosti, u selu Kaluđerski Laz kod Rožaja, u vrijeme NATO intervencije 1999. godine.

Advokat je dodao da ima obavještenje od porodice da se generalov sin Predrag Strugar nalazi na godišnjem odmoru.

Predrag Strugar, optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ima dvojno državljanstvo - srpsko i crnogorsko - i neće biti izručen Crnoj Gori, nego će mu biti suđeno u Beogradu, objavljeno je u Podgorici.

Radomir Đurašković, jedan od osmorice pripadnika nekadašnje Vojske Jugoslavije optuženih za ratni zločin u Kaluđerskom lazu, prijavio se crnogorskim pravosudnim organima i nalazi se istražnom zatvoru u Bijelom Polju, potvrdio je jedan od njegovih advokata Milovan Radovanović.

Radovanović, pored Đuraškovića, zastupa još šest pripadnika nekadašnje Vojske Jugoslavije optuženih za ratni zločin protiv albanskih civila u Kaluđerskom lazu. Policija je ranije uhapsila pet od ukupno osam pripadnika nekadašnje Vojske Jugoslavije.

XS
SM
MD
LG