Linkovi

Buš doputovao u Kinu gde će prisustvovati ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara


Američki predsednik Džordž Buš doputovao je u Kinu gde će prisustvovati ceremoniji otvaranja letnjih Olimpijskih igara. Uoči dolaska u Peking, Buš je tokom govora u Tajlandu, pohvalio ekonomske i diplomatske veze Sjedinjenih Država i Kine, ali i otvoreno kritikovao stanje ljudskih prava u toj zemlji.

Predsednika Buša i prvu damu Sjedinjenih Država je na aerodromu u Pekingu dočekao kineski ministar inostranih poslova Jang Đieći i ostali visoki kineski zvaničnici. Nekoliko sati uoči dolaska u kinesku prestonicu, gde već traju protesti zbog stanja ljudskih prava, Buš je oštro kritikovao kineske lidere upravo u vezi sa tim pitanjem. Iako je njegova poruka bila ublažena zato što ju je uputio iz Bankoka, američki predsednik pozvao je komunistički režim da okonča represiju nad sopstvenim građanima.

«Amerika se čvrsto protivi pritvaranju političkih disidenata i aktivista za zaštitu ljudskih i prava na veroispovest.»

Kina je jedan od najvećih trgovinskih partnera Sjedinjenih Država i njen ključni saveznik u zaustavljanju širenja nuklearnog naoružanja u Iranu i Severnoj Koreji. Američki predsednik je međutim istakao da je sloboda u najboljem interesu Kine.

«Govorimo o slobodi štampe i okupljanja i pravu na rad, ne da bi smo se sukobljavali sa kineskim liderima već zato što je pružanje narodu većih sloboda jedini način da Kina razvije svoj puni potencijal.»

U okviru, kako je ranije navedeno, veoma značajnog govora o američko-azijskoj politici, Buš je istakao da će, kada njegov naslednik preuzme položaj, američko savezništvo sa zemljama u regionu biti jače nego što je ikada bilo.

Tokom kratke posete Tajlandu, predsednik Buš je takođe obišao sklonište za decu beskućnike, dom za žrtve side i opštinski centar. Takođe je ručao sa protivnicima režima u susednoj Burmi, dok je prva dama Sjedinjenih Država posetila granicu dve zemlje kako bi ispitala humanitarne napore za pomoć žrtvama razornog ciklona.

Američki predsednik će devetodnevnu i verovatno poslednju azijsku turneju okončati praćenjem sportskih dešavanja na Olimpijadi u Pekingu.

XS
SM
MD
LG