Linkovi

Ječerašnja presuda izaziva različite reakcije u crnogorskoj javnosti


Ječerašnja presuda grupi Albanaca zbog navodnog pripremanja terorističkih akcija u Crnoj Gori izaziva danas različite reakcije u crnogorskoj javnosti. Suština priče svela se na obrazloženje sudije u tom procesu kome je ključni dokaz za donošenje presude bio dnevnik jednog od optuženih.

Viši sud u Podgorici juče je osudio dvanaestoricu optuženih za udruživanje i pripremanje terorističkih akcija u Crnoj Gori. Njih petoricu i za nedozvoljeno držanje oružja. Oni su, navodno, namjeravali da na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, koji su održani 10. septembra 2006. godine, izvrše terorističke i oružane akcije na području Malesije.

U obrazloženju presude sudija Ivica Stanković rekao je da je o izvršenju tog krivičnog djela zaključak donio iz dnevnika jednog od okrivljenih-Antona Siništaja, njegovog iskaza o prelasku državne granice i pronalasku oružja. Siništaj je, pak, tvrdio da je u pitanju književno djelo.

Najtežu kaznu dobio je državljanin SAD Doda Ljucaj koji je osuđen na 6,5 godina zatvora, drugi američki državljanin Sokolj Ivanaj osuđen je na četiri, a dvojica državljana SAD Rok Dedvukaj i Kolja Dedvukaj na po tri godine zatvora.

Suđenje su pomno pratili i predstavnici američke Ambasade u Podgorici, ali je iz presude ostala misterija o tome u kojoj mjeri je dokazana krivica osuđenih sadržana u navodnoj namjeri da počnu ''narodni rat za nacionalno ujedinjenje'' u cilju stvaranja teritorijalne regije naseljene albanskim stanovništvom u okviru Crne Gore.

Brojni rođaci uhapšenih, svjedočili su upravo o nečem drugom-o torturi protiv okrivljenih Albanaca, zbog čega je nedavno počeo postupak protiv petorice pripadnika specijalne jedinice crnogorske policije. Rodbina uhapšenih ubijeđena je da se radi o državnom terorizmu.

Za to vrijeme, predstavnici opozicije uglavnom kritikuju osuđujuću presudu u akciji 'Orlov let'. Lider DUA Ferhat Dinoša smatra da je oslobađajuća presuda bila najbolje rješenje. On je naveo da halucinacioni dnevnik jednog od optuženih ne otkriva raspoloženje Albanaca.

PzP se nada da presuda ne predstavlja završetak procesa i da će on biti nastavljen u žalbenom postupku. Istraživač kršenja ljudskih prava Aleksandar Zeković tvrdi da osuđujuća presuda predstavlja nastavak gubljenja povjerenja javnosti u vladavinu prava u Crnoj Gori. U Srpskoj listi, pak, kažu da su vlasti Albance nezadovoljne presudom, pokušale odobrovoljiti hapšenjem petorice pripadnika bivše VJ zbog zločina počinjenog 1999. u mjestu Kaluđerski laz.

XS
SM
MD
LG