Linkovi

Predsednik Buš u verovatno poslednjoj poseti azijskim državama


Američki predsednik Džordž Buš večeras odlazi u jednonedeljnu posetu Južnoj Koreji, Tajlandu i Kini.

Ovo je najverovatnije poslednja poseta predsednika Džordža Buša azijskom regionu. Prvo odlazi u Seul, koji je planirao da poseti još pre mesec dana, dok je učestvovao na samitu Grupe-8 u Japanu. Na vrhu dnevnog reda je po svemu sudeći nuklearni spor sa Severnom Korejom, spoljnotrgovinski odnosi, kao i pitanje američkih vojnih baza u Južnoj Koreji.

Robert Ajnhorn, ekspert za širenje nuklearne tehnologije u Centru za strateška i međunarodna istraživanja, ovde u Vašingtonu, kaže da će predsednik Buš iskoristiti posetu da pojača diplomatske napore vezane za pitanje severno-korejskih nuklearnih ambicija.

«Administracija i predsednik Buš će pokušati da održe napredovanje ovog šestostranog procesa, koji je dosta neizvestan, dok vreme ističe ovoj administraciji, koja – ironijom slučaja – sada smatra pregovore sa Sevenom Korejom svojim najznačajnijim diplomatskim uspehom.»

Predsednik Buš boraviće manje od 24 sata u Seulu. Njegova poseta Tajlandu biće takodje kratka, mada je dnevni red pun. Jedini govor koji će Buš održati na ovom putu biće u Tajlandu i u njemu će ukazati na američku politiku prema azijskom regionu tokom njegova dva mandata u Beloj kući. Prilikom boravaka u Tajlandu predsednik Buš će se osvrnuti i na situaciji u Burmi.

«Ja sam duboko zabrinut za tu zemlju. Odgovor burmanskog režima na nedavnu prirodnu katastrofu bio je u najboljem slučaju nepoželjan. Mi apelujemo na režim da oslobode dobitnicu Nobelove nagrade Aung San Su Či.»

Poslednje odredište predsednikovog puta je Kina. Biće to prvi put da jedan američki predsednik prisustvuje Olimpijskim igrama održanim izvan Sjedinjenih Država. Predsednik Buš je prilikom ispraćaja američkog olimpijskog tima rekao da je veoma uzbuđen što će lično moći da prati njihove igre.

«Lora i ja se radujemo što ćemo vam se pridružiti na olimpijadi. Oduševljen sam time.»

Kritičari predsednika Buša smatraju da bi trebalo da se kloni Olimpijade zbog kršenja ljudskih prava u Kini akcija Pekinga u Tibetu u Darfuru. Medjutim, on odgovara da će ta pitanja pokrenuti sa svojim domaćinima iza zatvorenih vrata.

XS
SM
MD
LG