Linkovi

Obama ublažio stav u vezi sa istraživanjem nafte u priobalnim područjima


Predsednički kandidat Demokratske stranke Barak Obama i njegov republikanski rival Džon Mekejn već neko vreme se bave pitanjem rastućih cena benzina i da li bi traganje za naftom u američkim priobalnim područjima pomoglo da se cene energenata smanje. Predsednik Buš kritikuje demokratske lidere u Kongresu zato što nisu glasali o ukidanju zabrane bušenja okeanskog dna pre nego što su otišli na letnju pauzu.

Demokratski senator Barak Obama napravio je iznenađujuću promenu u svom stavu u vezi sa povećanjem obima potrage za naftom u priobalnim područjima, rekavši da bi mogao da podrži predlog koji su juče predstavili pet republikanskih i pet demokratskih senatora.

Prema preliminarnom planu, bilo bi omogućeno da Virdžinija, Severna i Južna Karolina i Džordžija dozvole istraživanje okeanskog dna u potrazi za naftom na dalje od 80 kilometara od obale. Tom merom bi se takođe poništile poreske olakšice za naftne kompanije i izdvojilo 20 milijardi dolara za prelaz automobila i kamiona na potrošnju alternativnih goriva. Na današnjoj konferenciji za novinare na Floridi, Obama je rekao da i dalje ne veruje da SAD mogu da se «bušenjem» izvuku iz problema sa nedostatkom energije, ali je dodao da je spreman da napravi kompromis kako bi se došlo do sveobuhvatnog rešenja.

"I ukoliko možemo da dođemo do iskrenog kompromisa dve stranke, a da ja moram da prihvatim nešto što mi se ne sviđa, ili da demokrate moraju da prihvate nešto što im se ne sviđa, u zamenu za istinski korak u smeru prave energetske nezavisnosti, onda sam ja otvoren za tako nešto".

Obama je pozdravio dvostranačku meru, ali je i dalje skeptičan u vezi sa odredbama bušenja. On je juče takođe predložio uviođenje poreza na izuzetnu dobit za naftne kompanije, kojim bi se finansirala jednokratna pomoć u vrednosti od hiljadu dolara za milione aAmerikanaca koji se muče zbog rastućih cena benzina i ostalih energenata.

Obraćajući se svojim pristalicama u Viskonsinu u petak ujutro, očekivani republikanski kandidat Džon Mekejn apelovao je da bušenje u priobalnim područjima počne odmah.

"Moji prijatelji, moramo odmah početi sa bušenjem u priobalnim područjima, da bi došli do nafte koja je blizu naših obala. Moramo da počnemo sa tim bušenjem, a senator Obama mu se protivi".

Uprkos jučerašnjem dvostranačkom predlogu u Senatu, članovi oba doma Kongresa prekinuli su zasedanje i otišli na avgustovsku pauzu, a da nisu usvojili novi zakonski propis o energiji. U svom redovnom obraćanju naciju putem radija, republikanski predsednik Džordž Buš okrivio je demokrate.

"Nažalost, demokratski lideri odlaze iz grada, a da nisu preduzeli ništa da olakšaju život porodica širom Amerike, koje ugrožavaju visoke cene benzina".

Predsednik Buš priznaje da bi mogle proći godine pre nego što se ispod okeanskog dna počne da se vadi nafta, ali je rekao da što pre Kongres ukine zabranu, pre će nafta stići do rezervoara Amerikanaca. On je takođe pozvao Kongres da ukine restrikcije na razvoj naftnih škriljaca na federalnim zemljištima na Zapadu i dozvoli eksploataciju nafte u zaštićenoj zoni Arktičkog nacionalnog rezervata na Aljasci. Demokrate u Kongresu se dugo protive tome i tvrde da predstavlja rizik za oblasti netaknute prirode, i da bi se time smanjila cena benzina svega za nekoliko centi po litru i to tek kroz ko zna koliko godina.

XS
SM
MD
LG