Linkovi

Ambasador Velike Britanije Stiven Vordsvort protiv inicijative Srbije


Ambasador Velike Britanije Stiven Vordsvort izjavio je da Evropska unija, kao uslov za učlanjenje, ne može da traži od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, ali i da bi inicijativa Beograda da od Međunarodnog suda pravde zatraži tumačenje legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti predstavljala "direktno izazivanje" EU.

"EU ne može da traži od Srbije kao uslov za članstvo nešto što ne traži od svojih članica. Sve dok neke zemlje Unije koje još nisu priznale Kosovo ne promene svoju poziciju, Evropska unija ne može da insistira da Srbija tako nešto uradi", rekao je Vordsvort.

Britanski ambasador Stiven Vodsvort smatra da je inicijativa Srbije da se Međunarodni sud pravde izjasni o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnost Kosova pogrešna, jer deluje kao direktno izazivanje i samo će otežati saradnju i integraciju Srbije u Uniju.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u nedelju u Beogradu da Srbija neće odustati od zaštite teritorijalnog integriteta zarad evropskih integracija.

"Ako neko misli da će ova proevropska vlada odustati od odbrane nacionalnih interesa zarad evropskih perspektiva vara se", rekao je Tadić na konferenciji za novinare.

On je dodao da ja članstvo u Evropskoj uniji vrhunski nacionalni interes, ali da to ne znači da će Srbija prihvatiti ucene. Tadić je ponovio da će Srbija nastaviti da se bori za Kosovo diplomatskim sredstvima.

On je istakao da Srbija neće odustati da na Generalnoj skupštini UN traži savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde u vezi sa jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i njegovim priznanjem od strane nekih država. Prema njegovim rečima, Srbija zbog takve principijelne politike prema Kosovu nailazi na otpore, pretnje i nerazumevanje i u domaćoj i međunarodnoj javnosti.

Predsednik Srbije je ponovio da Srbija nema ništa protiv dolaska Euleksa na Kosovo, ali samo ako to dozvoli Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG