Linkovi

U Sjedinjenim Državama pacijenti mogu da mere krvni pritisak u apoteci


Nedavna studija je pokazala da korišćenje interneta za kontakt sa apotekarom koji prati promene vašeg krvnog pritiska i merenje pritiska kod kuće, može mnogo da doprinese stabilizaciji vašeg krvnog pritiska.

Pol Džonson kaže da ga ništa nije upozorilo da će krvni pritisak da mu skoči do vrlo opasnog nivoa.

«Mislim da su najviše početne vrednosti mog krvnog pritiska kojih mogu da se setim bile 185, možda 190, čak i preko 195 i to me je veoma zabrinulo», kaže Džonson.

Američko udruženje za srce kaže da je normalan pritisak 120 sa 80. Ako su krvni sudovi uski, krv teže protiče i pritisak na zidove sudova se povećava. To uzrokuje visoki krvni pritisak. Hipertenzija nema simptome, ali može da vodi ka srčanom napadu. Pol Džonson je bio jedan od skoro 800 odraslih pacijenata koji su učestvovali u studiji koju je vodila Beverli Grin iz Sijetla u državi Vašington. Svi učesnici su imali visok krvni pritisak. Doktor Grin je htela da ustanovi da li kontrola krvnog pritiska kod kuće, uz kontakt sa apotekarom putem imejla, možda može da pomogne da se hipertenzija drži pod kontrolom. Doktor Grin je to i uspela.

«Ovim probama smo dokazali da možete da koristite i elektronske komunikacije, da pacijenti ne moraju da dolaze. Mogu da koriste Internet», kaže ona.

Doktor Grin je podelila pacijente u tri grupe. Jedna je svoj krvni pritisak pratila u lekarskoj ordinaciji. Grin je drugim dvema grupama dala aparat za krvni pritisak, tako da su mogli da ga proveravaju kod kuće. Jedna od te dve grupe je putem interneta imala redovan kontakt sa apotekarom, koji je bio posrednik izmedju pacijenta i lekara. Apotekar Danet Fjuling kaže da je kontakt putem imejla olakšao komunikaciju, a povratna informacija od apotekara izgleda da je pomogla.

«Kada smo zatražili od pacijenata da vežbaju ili da drže dijetu ili promene lekove, mogli su da vide da to ima pozitivan uticaj», kaže ona.

Kada je studija završena, više od polovine pacijenata sa kućnim aparatom, koji su putem imejla kontaktirali sa apotekarom, dovelo je svoj krvni pritisak pod kontrolu. Oni su se osećali mnogo bolje nego druge dve grupe. Doktor Grin kaže da su se ispostavile dve stvari. Jedna je da pacijentovo angažovanje i redovni kontakt sa profesionalcima može da doprinese poboljšanju zdravlja, čak iako je krvni pritisak veoma visok.

«Pacijenti obično veoma teško kontrolišu ozbiljnu hipertenziju i zapravo su uradili najbolje što su mogli».

Drugo poboljšanje, prema rečima doktora Grin, bilo je redovno proveravanje krvnog pritiska. To je pomoglo lekarima da im bolje odrede lekove.

«Kada odlazite u lekarsku ordinaciju, pritisak vam se meri svega jednom ili dvaput, a to možda i nije vaš uobičajeni krvni pritisak», kaže Grin.

Studija je pokazala da korišćenje interneta može da bude veoma korisno. Kontaktiranje sa onima koji vam kontrolišu zdravlje je jednostavnije od odlaska u lekarsku ordinaciju. Ipak, pacijenti kažu da najviše pomaže lični kontakt.

XS
SM
MD
LG