Linkovi

Đukanović nije isključio mogućnost da se raskine vladajuća koalicija


Crnogorski premijer Milo Đukanović nije isključio mogućnost da se raskine vladajuća koalicija i organizuju vanredni parlamentarni izbori zbog nesaglasnosti između DPS i Socijaldemokratske partije oko koncepta razvoja Crne Gore.

Crnogorski premijer Milo Đukanović ocijenio je da, uprkos tome što je SDP, napuštanjem sjednice parlamenta, onemogućila usvajanje Vladinog Predloga zakona o koncesijama, vladajuća koalicija u Crnoj Gori nije u krizi.

„Uvjeren sam da, uprkos tome, imamo političku stabilnost u Crnoj Gori, i da će se ona samo učvršćivati u narednom periodu i biti stameni oslonac intenzivnog demokratskog i ekonomskog razvoja", rekao je Đukanović.

„Nije ovo prva razlika koja se manifestuje u našoj vladajućoj koaliciji, ali vjerujem u demokratski kapacitet DPS-a i SDP-a i u našu odgovornost prema strateškim nacionalnim interesima Crne Gore. Dakle, vjerujem u sposobnost da prevaziđemo razlike i nađemo rješenja koja će biti u najboljem interesu daljeg društvenog razvoja", naveo je on.

Đukanović je kazao da bi bilo nesmotreno zbog „jednog razlikovanja, makar oko jednog važnog zakona, izvesti zaključak da je vladajuća koalicija u krizi", ali da ne vidi razloga za zabrinutost i ako se te razlike prodube.

"PzP je više puta upozoravao na namjeru režima da realizuje prekonfiguraciju političke scene u Crnoj Gori i to na način da pronađe kooperativne koalicione partnere među opozicionim strankama i na taj način smanji uticaj Socijaldemokratske partije koja ima mnogo veći komad vlasti nego što im to po političkoj snazi pripada", kaže se u saopštenju.

Pokret za promjene priželjkuje da Socijaldemokratska partija „ostane dosljedna u otporu kartelu" i izazove vanredne parlamentarne izbore, kazao je lider Pokreta Nebojša Medojević.

On je ocijenio da bi se na tim izborima jasno profilisao demokratski opozicioni front koji bi se suprotstavio pogubnom projektu privatizacije države i zaustavljanja Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji.

Medojević smatra da aktuelne političke razlike između Demokratske partije socijalista i SDP-a, predstavaljaju „pokušaj SDP-a da spriječi sve očigledniju namjeru kartela da okonča projekat privatizacije države i opere stotine miliona prljavih para stečenih nelegalnim aktivnostima 90-tih kroz velike investicione projekte".

Predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić negirao je mogućnost da ta stranka uđe u koaliciju sa Demokratskom partijom socijalsta.

Politički krugovi i mediji u Crnoj Gori spekulisali su posljednjih dana da je podrška DPS-a Milićevoj kandidaturi za predsjednika Nacionalnog savjeta za integracije nagovještaj moguće koalicione saradnje Demokratske partije socijalista i SNP-a.

„DPS ima izvaredno dobre odnose sa svojim koalicionom partnerom i ne pada mi na pamet da se miješam u njihovu bratsku ljubav", kazao je Milić.

A Socijaldemokratska partija neće odustati od principijelnih stavova dok joj neko ne ponudi jače argumente, i uvijek je spremna za samostalan nastup na izborima, kazao je potpredsjednik te stranke Ivan Brajović.

Brajović je kazao da je saglasan sa "cjelinom Đukanovićeve izjave".

"U najvećem dijelu svoje izjave, Đukanović je govorio o tome da koalicija DPS-SDP nije u krizi. S druge strane, on je govorio o tome da ako postoje nepremostive razlike, onda ta koalicija ne može opstati, što je normalno", rekao je Brajović.

Politički analitičari, pak, smatraju da nije u pitanju nepremostivi jaz izeđu koalicionih partnera, nego da nesaglasnost proizilazi iz činjenice da socijaldemokrati, za razliku od Đukanovćevih socijalista, i dalje imaju pozitivan odnos prema državnoj svojini i otpor prema sve očiglednijoj rasprodaji crnogorskih resursa.

XS
SM
MD
LG