Linkovi

SAD: Državni tužioci zapošljavani prema stranačkoj pripadnosti


Generalni inspektor Sekretarijata za pravosuđe rekao je članovima američkog Kongresa da je politička pripadnost bila veliki problem prilikom donošenja odluka o postavljanju službenika na funkcije u tom Sekretarijatu. On je zaključio da su pomoćnici bivšeg sekretara za pravosuđe Alberta Gonzalesa izvršili diskriminaciju nad kandidatima bliskim Demokratskoj stranci, što predstavlja kršenje zakona o zapošljavanju u državnoj službi. U brojnim slučajevima, manje kvalifikovani kandidati su dobijali posao umesto onih sa više iskustva.

U svedočenju pred senatskim Odborom za pravosuđe, generalni inspektor Sekretarijata za pravosuđe je potvrdio da je Monika Gudling, visoka savetnica bivšeg sekretara za pravosuđe donosila odluke o angažovanju federalnih advokata i sudija na osnovu njihove stranačke pripadnosti.

«Zaključili smo da je Gudling redovno uzimala u obzir politička opredeljenja kandidata koji su konkurisali za posao u sekretarijatu, što predstavlja kršenje prava o zapošljavanju u javnoj službi», rekao je Fajn.

Fejn kaže da je Monika Gudling, koja je u vezi nekog drugo slučaja svedočila pred komisijom Predstavničkog doma pre godinu dana, favorizovala pro-republikanske kandidate koji podržavaju politiku predsednika Buša, a da je odbijala one za koje je sama ocenila da su previše liberalni. Prema federalnom zakonu i propisima Sekretarijata za pravosuđe, funkcioneri se biraju po zasluzi, dok je diskriminacija po stranačkoj pripadnosti zabranjena, istakao je predsedavajući Odbora za pravosuđe, demokratski senator iz države Vermont, Patrik Lihi.

«Mešajući politiku u proces zapošljavanja zvaničnika na pozicije pomoćnika tužioca, visokih pravnih zastupnika, članova kabineta sekretara, mladih advokata i imigracionih sudija, ova administracija je ozbiljno ugrozila vladavinu prava», rekao je Lihi.

Tadašnji sekretar za pravosuđe, Alberto Gonzales navodno nije znao za postupke Gudlingove, smatra generalni inspektor Fajn i dodaje da je uzrok čitavog problema bio manjak kontrole.

«Oni su imali odrešene ruke da primenjuju i menjaju pravila bez adekvatnog nadzora i kontrole, a kao rezultat toga, naneta je ozbiljna šteta Sekretarijatu za pravosuđe», objasnio je Fajn.

On je kao primer naveo da je Gudlingova odbila zahtev tužioca za terorizam, koji je konkurisao za posao u protivterorističkom odeljenju, zbog toga što je njegova supruga bila politički angažovana u Demokratskoj stranci, i poziciju dala advokatu sa manje iskustva. Demokratski senator iz države Njujork, Čarls Šumer, smatra da takvi postupci imaju ozbiljne implikacije.

«Ova saznanja ne samo da štete reputaciji Sekretarijata, već umanjuju našu moć da zaštitimo ovu zemlju», rekao je Šumer.

Sekretar za pravosuđe Majkl Mjukejzi, koji je nasledio Gonzalesa, navodi u saopštenju da je «uznemiren» otkrićima generalnog inspektora, dok senator Arlin Spekter, najuticajniji republikanac u Odboru za pravosuđe, zahteva od Sekretarijata da pokrene disciplinske akcije protiv odgovornih.

«Iskreno bih voleo da vidim moćnu izjavu Sekretarijata za pravosuđe u kojoj će navesti koji su dalji koraci i kako oni ocenjuju situaciju. Oni imaju odgovornost da pokrenu tužbu», rekao je Spekter.

Gudlingova, koja više ne radi u Sekretarijatu, i drugi advokati čija su imena navedena u izveštaju generalnog inspektora, mogli bi da izgube dozvolu za bavljenje advokaturom. Fajn uverava da je Sekretarijat za pravosuđe preduzeo odgovarajuće mere kako se politička ubeđenja više ne bi uzimala u obzir pri izboru kandidata za posao.

XS
SM
MD
LG