Linkovi

SZO: Majčino mleko može da spase milione novorođenčadi svake godine


U svetlu predstojeće Svetske nedelje dojenja, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i njeni partneri skreću pažnju da majčino mleko može da spase milione novorođenčadi svake godine i da je to najbolji način da se bebama omogući zdrav početak života.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se sva deca hrane isključivo majčinim mlekom do 6 meseci starosti, a da bi se dojenjem do druge godine, u zemljama u razvoju znatno smanjila smrtnost dece, koja je mahom uzrokovana lošom ishranom i infekcijama. Prema procenama SZO ukoliko bi više majki dojilo svoju decu, sapasilo bi se milion i po od 3 i po miliona dece, koliko svake godine umre zbog neuhranjenosti. Marija del Karmen Kazanovas, stručnjak Svetske zdravstvene organizacije iz Odeljenja ishrane za zdravlje i razvoj, za naš program objašnjava da majčino mleko sadrži hranljive materije, vitamine i minerale kojih nema ni u jednoj drugoj hrani, a koji su neophodni za jačanje imuniteta kod dece.

«Oni štite bebu od potencijalnih štetnih mikroba, te stoga dete neće patiti od dijareje, respiratornih infekcija, a manja je i verovatnoća da će umreti od uobičajenih dečjih bolesti, pogotovo od dijareje ili upale pluća», kaže Kazanovas.

Lekari Svetske zdravstvene organizacije priznaju da dojenje nije uvek opcija, kao npr. u slučaju kada je majka HIV pozitivna, jer bi putem mleka mogla da zarazi dete. Međutim, dr Kazanovas, kaže da Svetska zdravstvena organizacija zastupa dojenje umesto korišćenja bebi formule, čak i u zemljama gde je HIV raširen.

«Ukoliko je majka pozitivna, onda ona sama mora da donese odluku. Mi ne možemo da im kažemo šta da rade; ne postoji jedan kalup koji se uvek primenjuje. U zavisnosti od okoline, možda postoji veći rizik da beba umre od neke druge infektivne bolesti, a ne da se zarazi i umre od side», zaključuje Kazanovas.

U mnogim zemljama u razvoju na primer, majke mešaju formulu sa pijaćom vodom koja je zaražena, što vrlo često dovodi do smrti novorođenčadi. Majčino mleko je najkvalitetnije mleko na svetu, bilo u bogatoj ili siromašnoj zemlji, poručuje Svetska zdravstvena organizacija i dodaje da su najnovija istraživanja pokazala da dojenje štiti bebe od hroničnih bolesti tokom čitavog života. Ljudi koji su odrasli na majčinom mleku manje su skloni bolestima kao što su visoki krvni pritisak, povišen nivo holesterola, dijabetes tipa 2 i gojaznost.

XS
SM
MD
LG