Linkovi

Podgorica: Potpisan akcioni plan projekta za reformu energetskog sistema


Predstavnici kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i crnogorske Vlade potpisali su danas akcioni plan projekta za reformu politike energetskog sistema u cilju izgradnje malih hidroelektrana u Crnoj Gori.

Projekat, koji su potpisali stalni predstavnik UNDP-a u Crnoj Gori, Aleksandar Avanesov i ministar za ekonomski razvoj, Branimir Gvozdenović, vrijedan je jedan milion USD i finansiraće ga Globalni fond za životnu sredinu (GEF).

''Projekat će doprinijeti smanjenju emisije štetnih gasova, kroz 15 do 20 megavata novih malih proizvodnih kapaciteta do 2012. godine, umjesto do 2015., kako je planirano Stategijom razvoja crnogorske energetike''.

Prema riječima Avanesova, projekat će uticati na stvaranje jasnih poslovnih procedura za investitore, biće formirane najmanje četiri male elektrane u operativnom stanju i otvorena nova radna mjesta.

Projekat može doprinijeti i smanjenju zavisnosti Crne Gore od uvoza električne energije, zaključio je Avanesov.

Crnogorski ministar za ekonomski razvoj Branimir Gvozdenović kazao je da akcioni plan predviđa stručnu pomoć u segmentu pojednostavljenja tenderske procedure, kreiranja nove ugovorne dokumentacije, kao i istraživanja na četiri vodotoka koji će stvoriti uslove za valorizaciju tog prostora.

''Crna Gora raspolaže velikim i u najvećoj mjeri neiskorišćenim, hidroenergetskim potencijalom''.

Gvozdenović je rekao da je teoretski hidroenergetski potencijal za gradnju malih hidroelektrana oko hiljadu gigavata godišnje, dok su realne procjene da može biti iskorišćeno oko 400 gigavata.

''Mogli bi oko 25 odsto ovogodišnjeg uvoza struje pokriti korišćenjem energije proizvedene u mHE''.

Gvozdenović je podsjetio da je Vlada krajem maja dodijelila koncesije za sedam vodotoka, kao i da je u toku dodjela koncesije za još jedan.

Energija vode je vodeći održivi izvor u Evropskoj uniji i na taj način se proizvodi oko 84 odsto struje iz obnovljivih izvora i oko 13 odsto ukupne električne energije u EU.

Uticaj mHE na životnu sredinu je 300 puta manji nego kada se energija proizvodi iz lignita i 50 puta manji nego kada se energija proizvodi korišćenjem prirodnog gasa.

XS
SM
MD
LG