Linkovi

Podgorica: Podignuta optužnica za Ratni zločin u Kaluđerskom Lazu


Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je optužnicu sa predlogom za određivanje pritvora protiv osam pripadnika bivše Vojske Jugoslavije zbog krivičnog djela Ratni zločin protiv civilnog stanovništva, koji se desio u Kaluđerskom Lazu kod Rožaja 1999. godine.

Optužnica je podignuta protiv Predraga Strugara, Momčila Barjaktarovića, Petra Labudovića, Aca Kneževića, Branislava Radnića, Bora Novakovića, Mira Bojovića i Radomira Đuraškovića, saopšteno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

Osmorici okrivljenih stavlja na teret da su 18. aprila 1999. godine u Kaluđerskom Lazu, kršeći pravila međunarodnog prava, nečovječno postupali prema civilnom stanovništvu albanske nacionalnosti.

Predrag Strugar se tereti da je od 18. aprila do 21. maja 1999. godine, na području opštine Rožaje, koja je bila u zoni njegove odgovornosti, naredio ubistva civilnog stanovništva albanske nacionalnosti, koje je došlo u Crnu Goru bježeći od sukoba sa Kosova. Istragom je utvrđeno da je ratni zločin izvršen nad 23 civila albanske nacionalnosti, koji nisu neposredno učestvovali u neprijateljstvima.

U saopštenju se podsjeća da je krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva teška povreda normi međunarodnog prava i da je u Krivičnom zakonu inkriminisano kao jedno od najtežih krivičnih djela.

"Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore, Odjeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina je, shodno odredbama Zakonika o krivičnom postupku, predložilo određivanje pritvora, pritom posebno cijeneći teške okolnosti pod kojima je djelo izvršeno i veoma teške posljedice ovog ratnog zločina", navedeno je u saopštenju.

Saopšteno je da je Državno tužilaštvo proučilo ili proučava rezultate istrage u predmetu ratnog zločina, koji je u javnosti poznat kao "deportacija muslimana", te u predmetima ratnih zločina koji su u javnosti poznati kao "slučaj Morinj" i "slučaj Bukovica".

XS
SM
MD
LG