Linkovi

Karadžić: Holbruk se obavezao da neću biti pred Haškim tribunalom


Haški tribunal danas je objavio pisani podnesak Radovana Karadžića u kojem Karadžić tvrdi da se 1996. američki izaslanik Ričard Holbruk, u ime SAD, obavezao da Karadžić neće biti "procesuiran pred Tribunalom", ako se povuče iz javnog života.

"Godine 1996. mojim opunomoćenim predstavncima, državnicima i ministrima, gospodin Ričard Holbruk je u ime SAD izneo ponudu... Ponuda se sastojala u sledećem: moja obaveza je bila da se povučem ne samo sa javnih, već i sa stranačkih funkcija, da se potpuno uklonim sa javne scene, jednom rečju, da budem potpuno nevidljiv dovoljno dugo da se Dejtonski sporazum primeni do kraja", tvrdi Karadžić.

Zauzvrat, prema podnesku, Holbruk je u ime SAD preuzeo obavezu da Karadžić ne bude izveden pred Haški tribunal i da Srpskoj demokratskoj stranci ne bude zabranjeno učešće na izborima u Republici Srpskoj 1996.

"A što se mene tiče, gospodin Holbruk se u ime SAD obavezao da neću biti procesuiran pred ovim Tribunalom...", tvrdi Karadžić, napominjući odmah zatim da "u medijima postoje dokazi o tome da postoji sporazum, mada bez pojedinosti u odnosu na Tribunal".

Karadžić tvrdi i da je tadašnja američka državna sekretarka Madlen Olbrajt predlagala predsednici RS Biljani Plavšić "da se sklonim u Rusiju, Grčku, Srbiju i otvorim svoju kliniku ili da se pomerim makar i u Bijeljinu, samo da odem sa Pala".

Ti predlozi, po Karadžiću, "potpuno su u skladu sa ovim sporazumom, koji nije bio privatni Holbrukov posao, već državna stvar". Karadžić navodi i da je "svoje obaveze iz sporazuma ispunio istog dana", ali da je mesecima "nakon sprovođenja sporazuma sa SAD", bio oprezan u kretanju, "ne zbog međunarodnih snaga pored kojih sam prolazio tiho i bez demonstracije, već zbog mogućih avanturista i lovaca na slavu"

U podnesku na četiri strane, koji je podneo pošto mu juče sudija Alfons Ori nije dozvolio da ga pročita tokom prvog pojavljivanja u sudnici, Karadžić sugeriše i da su, pošto se povukao iz politike i javnog života, SAD i Holbruk organizovale potragu za njim u nameri da ga likvidiraju.

"Želja gospodina Holbruka da ja nestanem, po mogućnosti pre nego što iznesem ovu i druge istine, danas je još svežija i jača, a aktivnosti na njenom ostvarenju neumorna. Pod tom aktivnošću i opasnošću po svoj život, ja treba da sedim na mestu koje je njemu i njegovim prijateljima poznato i spremam odbranu. Tu ne može biti nikakve regularnosti, jer ja ne znam koliko je duga ruka Holbruka ili gđe Olbrajt... i da li me ta ruka moze dosegnuti i ovde", tvrdi Karadžić.

Portparol Stejt Dipartmenta Šon Mekormak negirao je Karadžićeve tvrdnje rekavši da ih je i sam Holbruk u više navrata negirao. Mekormak je rekao da je Vašington pomagao da se, ne samo Karadžić, već i drugi optuženi begunci od međunarodne pravde nađu u pritvoru Haškog suda.

Bivši predsednik RS, optužen za genocid i zločine protiv čovečnosti nad nesrbima u BiH, juče je u prvom pojavljivanju pred sudijom Tribunala odložio izjašnjavanje o krivici za 30 dana.

XS
SM
MD
LG