Linkovi

U crnogorskoj javnosti gotovo da i nije bilo reakcija na izručenje Karadžića


U crnogorskoj javnosti, osim reakcija koje spadaju u domen emocija, gotovo da i nije bilo reakcija na hapšenje i izručenje Radovana Karadžića Haškom sudu. Zasjedanje Skupštine zato je bilo prilika da saznamo šta o tome misle poslanici crnogorskog parlamenta.

Blaga reakcija crnogorske javnosti, moguće, proizilazi iz mlake reakcije u vladajućoj crnogorskoj partiji u kojoj kažu:

Predrag Sekulić, Demokratska partija socijalista:

''Mi smo u više navrata jasno ponovili svoj stav, a to je da svi oni koji su optuženi pred Međunarodnim sudom u Hagu, kojeg su osnovala UN, a priznaju ga i Srbija i Crna Gora, imaće priliku da dokažu svoju nevinost, ili će tužioci moći da dokažu njihovu krivicu''.

Poslanik Srpske liste Bojan Strunjaš tvrdi kako je poznato da Radovan Karadžić nije odgovoran za ratne zločine:

''Mi smo teško podnijeli hapšenje i izručenje Radovana Karadžića Haškom tribunalu. To je veliki udarac za srpski narod, a sve ide na ruku haškoj nepravdi. Haški sud nije pravi sud, on ne sudi svima isto, on osuđuje samo Srbe i stvoren je samo za Srbe.

Izdajnički režim Borisa Tadića isporučio je Radovana Karadžića i on će biti upamćen u srpskoj istoriji kao izdajnik. I ne samo on, nego i SPS i njen predsjednik Ivica Dačić, kao i neke stranke iz Crne Gore''.

Predsjednik Demokratske srpske stranke Ranko Kadić, koji je sa bine učestvovao u beogradskom protestu, kaže da su u njegovoj stranci odmah reagovali i osudili hapšenje Radovana Kradžića:

''To što je uradila Vlada Srbije, pokazaće se kao nerazumno. Moralo se voditi računa i o nekim drugim stvarima. Neka ne očekuju da će dobiti neke koristi. Nema od toga koristi. Tražiće se nešto novo, pa opet nešto novo. Da je Hag sud, ne bi bilo nikakvih problema. Ali, Hag nije sud. Tamo je svako nevin, dok ne ne dokaže da je Srbin. Kad se pogleda istorija Haškog suda, vidi se da je to politički sud.

Nije trebalo to da urade. No, istorija i vrijeme će sve postaviti na svoje mjesto, pa i to ko je bio patriota, a ko je bio izdajnik''.

Konačno, predstavnik SDP, stranke koja se od ranih 90-tih suprotstavljala ratnoj politici Miodrag Iličković kaže da je vijest o hapšenju i izručenju Radovana Karadžića primio sa zadovoljstvom:

''U svojoj političkoj karijeri, uvijek sam se borio protiv svega što je radio Radovan Karadžić. Ono što je najtužnije u svemu tome, jeste da je u svemu presudila nova Vlada i evropske pare!''

XS
SM
MD
LG