Linkovi

Prvo pojavljivanje Radovana Karadžića pred Haškim sudom koji ga tereti za genocid


Bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid nad nesrbima u BiH, pročitan je danas u Haškom tribunalu sažetak optužnice protiv njega.

On je izveden je danas u 16.05 prvi put pred sudiju Haškog tribunala. Karadžić se u sudnici pojavio u tamnom odelu, sede kose i mršaviji nego na poslednjim dostupnim fotografijama iz 1995. godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom Alfonsom Orijem, Karadžić zastupa sam sebe, pošto je juče odbio da u sudnici bude i dežurni advokat koga bi imenovao sud. Karadžić je pred sudijom Alfonsom Orijem iz Holandije kazao da ima "nevidljive savetnike", ali da je odlučio da se brani sam.

Glavni tužilac Serž Bramerc najavio je danas pred Haškim tribunalom izmenu optužnice protiv Radovana Karadžića, optuženog za ratne zločine i genocid tokom rata u Bosni.

"Nameravamo da izmenimo optužnicu. Biće to u kratkom vremenu i biće podneto sudu", rekao je Bramerc pred Tribunalom.

Sudija Alfons Ori je potom suočio Karadžića sa sažetkom optužnice po 11 tačaka optužnice kojima mu se na teret stavlja, po principu individualne i komandne odgovornosti, genocid i saučesništvo u genocidu u Srebrenici i drugim opštinama u BiH, istrebljenje, ubistva, hotimično lišavanje života, progon, deportaciju, nehumana dela, protivpravno terorisanje civila i uzimanje talaca tokom sukoba u BiH 1992-95.

Prema pravilima Tribunala, Karadžić ima pravo da izjašnjavanje o krivici odloži za 30 dana, a njegovi savetnici u Beogradu već su najavili da će to i učiniti. Sudija Ori dao je Karadžiću i priliku da govori o uslovima u pritvoru Tribunala, u koji je prebačen juče, kao i o njegovom zdravlju.

XS
SM
MD
LG