Linkovi

Američka štampa o izručenju bivšeg predsednika Republike Srpske u Hag


Vest o izručenju bivšeg predsednika Republike Srpske, Radovana Karadžića, stigla je prekasno za naslovne stranice, ali je Vašington Post uspeo da u današnje štampano izdanje uvrsti opširan izveštaj, navodeći da su „pod okriljem noći, maskirani srpski agenti prebacili Karadžića u avion za Hag", gde će se u narednih nekoliko dana izjasniti o optužnici. Post izveštava da je izručenju prethodio miting Karadžićevih pristalica, koji su obeležili neredi, ali primećuje da skup od 15,000 ljudi nije privukao ni približno toliko učesnika koliko je u februaru protestovalo zbog nezavisnosti Kosova. „Neuspeh Srpske radikalne stranke da galvanizuje gnev kakav je potresao zemlju zbog Kosova je znak olakšanja za srpsku vladu koja hapšenje Karadžića vidi kao značajan korak na putu ka EU" – piše prestonički list. „Iako je SRS miting videla kao meru svoje snage, skup zapravo svedoči o njenom smanjenom uticaju i Karadžićevoj nevažnosti za većinu Srba. Ankete pokazuju da jasna većina Srba želi da se pridruži EU i okonča izolaciju koja ekonomski paralizuje zemlju" – dodaje Vašington Post.

Na Internet stranici Njujork Tajmsa čitamo da je Karadžić izveden iz Specijalnog suda u Beogradu oko 3:45 minuta noću, te da je njegov avion sleteo u Roterdamu, odakle je helikopterom prebačen u haški zatvor - Ševeningen. „U pitanju je političar najviše ranga prebačen u Hag od izručenja bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića" – podseća Tajms, prenoseći da predstavnici tribunala očekuju da će sudjenje Karadžiću započeti za šest meseci. Nacionalni dnevnik piše i da će se Karadžić u početku držati izdvojeno od ostalih zatvorenika, medju kojima su njegovi bivši neprijatelji, saradnici pa čak i potčinjeni. Tajms se takodje osvrće na miting pristalica bivšeg lidera bosanskih Srba, od kojih su neki autobusima došli iz Republike Srpske, u organizaciji Srpske Radikalne Stranke. U članku se citiraju izjave pojedinih učesnika protesta, koji smatraju da je masark u Srebrenici izmišljen kao medijska propaganda protiv srspkog naroda, kao i ocene analitičara da emotivni izlivi podrške Karadžiću pokazuju da Srbija tek treba da se suoči sa svojom ulogom u Srebrenici 13 godina posle masakra.

Los Andjeles Tajms piše da je, nakon što je konvoj džipova upućen iz zgrade Specijalnog suda u Beogradu kako bi se „zavarali" prisutni novinari, Karadžić prebačen do aerodroma tamnim BMW-om, sedeći izmedju dvojice agenata koji su nosili skijaške maske. Nova pro-zapadna vlada predsednika Borisa Tadića sprema se za nove, nasilne rekacije – dodaje kalifornijski dnenvnik pišući o jučeršanjim demonstracijama nacionalista u centru Beograda.

XS
SM
MD
LG