Linkovi

Ženeva: Novi zastoj u pregovorima o liberalizaciji svetske trgovine


Otpor Indije i Kine da otvore svoja tržišta većem uvozu stavio je pregovore o liberalizaciji svetske trgovine u "najveću opasnost" od kako su počeli 2001. godine, izjavio je danas na konferenciji Svetske trgovinske organizacije u Ženevi predstavnik pregovaračkog tima SAD Dejvid Šark.

Kina je objavila da se protivi naporima bogatih država da "gurnu zemlje u razvoju u specijalne sporazume za pojedne industrijske sektore a da istovremeno zadrže pravo da štite svoje osetljive poljoprivredne prozvode." Takvi napori o zaključivanju sektorskih poslova idu daleko izvan okvira svetskih pregovora o poljoprivredi dogovorenih u Hongkongu 2005. godine, rekao je kineski predstavnik Lu Saankun.

"Prioritetni sektori za bogate zemlje uključuju mašine, hemikalije i automobile, gde razvijeni imaju veliku izvoznu prednost, Naravno, takvi pokušaji vode kao snažnoj i čvrskoj rezervisanosti zemalja u razvoju".

Na drugoj strani, Dejvid Šakr je rekao predstavcima 153 države STO da su SAD "teško progutale i prihvatile" kompromisni predlog da se otvori trgovina industrijskim i poljoprivrednim proizvodima. On je kritikovao Indiju zbog odbijanja paketa koji je predložio šef STO Paskal Lami, i Kinu zato što je odbacila uslove sa kojima se složila prošle sedmice.

"Njhova akcija je bacila celu rundu iz Dohe u najveću opasnost u proteklih gotovo sedam godina pregovaranja," rekao je Šark.

Bogate i siromašne zemlje su u neprekidnim sudarima od početka runde iz Dohe. STO se nadala sporazumu ove sedmice koji bi smanjio carine I subvencije u poljoprivredi i industriji, što bi stvorilo osnovu za postizanje svetskog trgovinskog sporazuma do kraja godine.

Indija danas kaže da je novi ćorsokak rezulat "nerazumnih zahteva SAD i drugih bogatih držaa." "Nije samo Indija, već 100 zemalja koje govore isto," rekao je indijski ministar trgovine Kamal Nat.

Šark kaže da Indija i Kina traže da im se dozvoli da povećaju cerine na poljoprivrede proizvode čak iznad sadašnjih, što je "suprotno duhu pregovora."

XS
SM
MD
LG