Linkovi

Mekejn: Da smo uradili ono što je hteo Obama imali bismo haos


Verovatni republikanski predsednički kandidat, senator Džon Mekejn, nastavlja da optužuje svog demokratskog rivala da se zalaže za defetističku politiku Sjedinjenih Država prema Iraku. Napad je počeo po završetku jednonedeljnog putovanja senatora Baraka Obame po inostranstvu, tokom kojeg je posetio i Irak i Avganistan.

Senator Obama se već dugo zalaže za određivanje vremenskog roka za povlačenje američkih trupa iz Iraka i pojačanje američkih trupa u Avganistanu. Tokom turneje, jasno je da su verovatnog demokratskog predsedničkog kandidata osokolila saopštenja Iračke vlade kojima se podržava koncept povlačenja američkih trupa do 2010, kao i saopštenja administracije predsednika Buša da je potrebno usmeriti veću pažnju na sve lošiju situaciju u Avganistanu.

Ali, ako je izgledalo da prošlonedeljni događaji podupiru Obaminu poruku u vezi sa Irakom i Avganistanom, njegov verovatni republikanski protivnik skreće pažnju na Obamino protivljenje prošlogodišnjem povećanju obima trupa u Iraku, za koje mnogi smatraju da je dovelo do smanjenja nasilja u zemlji. Kao gost programa televizijske mreže ABC, Mekejn je optužio Obamu da zauzima politički koristan stav prema Iraku, koji bi celu američku misiju doveo u opasnost.


»Obama ne razume šta je tu u pitanju. Odlučio je da krene političkim putem koji mu je i pomogao da dobije nominaciju svoje stranke. Ja sam – podržavši gomilanje snaga – zauzeo stav za koji sam znao da nije popularan, jer sam znao da moramo da pobedimo u Iraku. Da smo uradili ono što je hteo senator Obama, imali bismo haos, genocid, povećan iranski uticaj i možda ponovno uspostavljanje baza Al Kaide u Iraku.»

Za Baraka Obamu, pitanje da li je gomilanje snaga bilo dobra ideja nije važno, nego kako ubuduće najbolje iskoristiti američka ograničena vojna i finansijska sredstva, s obzirom na – kako on smatra – lošu odluku da se izvrši invazija na Irak 2003. Obama je bio gost na programu televizijske mreže NBC.

«Nema sumnje i to neprekidno ponavljam, da naše trupe u Iraku obavljaju svoj zadatak. Moj posao kao sledećeg glavnokomandujućeg će biti da odlučim koji rat treba da vodimo i kako? Mislim da je od početka trebalo da budemo usredsređeni na Avganistan. Trebalo je da završimo taj posao. Ali nismo. Sada imamo priliku da, krećući se napred, počnemo etapno prebacivanje iz Iraka i obezbedimo završetak posla u Avganistanu.»

Američke ankete pokazuju da je trka dva predsednička kandidata prilično izjednačena, pri čemu većina Amerikanaca na vrh svojih interesovanja rangira ekonomska pitanja.

XS
SM
MD
LG