Linkovi

Branioci Radovana Karadžića podneli žalbu na njegovo izručenje Hagu


Branioci Radovana Karadžića podneli žalbu na njegovo izručenje Haškom tribunalu, ali su svi saglasni da će Karadžić stići u Hag najverovatnije u sredu.Iako advokat Svetozar Vujačić dva dana odbija da potvrdi da li je uložio žalbu, brat haškog optuženika Luka Karadžić izjavio je da su advokati u petak podneli žalbu na uslove za izručenje Radovana Karadžića.

Portparolka Okružnog suda Ivana Ramić rekla je da će se u ponedeljak ujutru znati da li je na rešenje o ispunjenosti uslova da Karadžić bude izručen Haškom tribunalu stigla ikakva žalba, a da je za Sud važno samo to da je upućena do petka u ponoć.

Predsednica Parlamenta Slavica Đukić Dejanović ponovila je da hapšenje Radovana Karadžića nije imalo uticaja na njenu odluku da proglasi dvonedeljnu pauzu u radu Skupštine i odbacila optužbe radikala da je imala nalog da to učini a zatim ocenila da kad bi radikali bili na vlasti morali bi da sarađuju sa Haškim tribunalom jer zakon mora da se poštuje. I Socijalistička partija gutala je teške pilule kada je u pitanju Haški tribunal, ali je ocenila da Hag ne treba da blokira život u Srbiji, rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Deo odgovora zašto do sada nije bio uhapšen Radovan karadžić, ali i preostala dvojica haških opuženika Ratko Mladić i Goran Hadžić možda se krije u izjavi bivšeg premijera i predsednika Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice koji je izjavio da sadašnja Vlada nema hrabrosti da pokrene pitanje legitimnosti Haškog tribunala, za koji se vremenom pokazalo da nije institucija koja deli pravdu, nego nepravdu. Srbija mora da ima neka svoja prava kada je reč o ispunjavanju međunarodnih obaveza prema Haškom tribunalu, rekao je Koštunica i dodao da je moguće da ima mnogo zainteresovanih strana koje će pokušati da proces Radovanu Karadžiću pretvore u suđenje Republici Srpskoj.

XS
SM
MD
LG