Linkovi

Robert Voker autor stripova pomaže ljudima da razumeju HIV


Mnoga deca, tinejdžeri i čak i odrasli iz zemalja širom Amerike čitaju stripove kad žele zabavu. Superheroji koji ispunjavaju stranice stripova ispredaju priče o tragedijama i trijumfu. Jedan autor stripova uveliko pomaže svojom umetnošću kako bi pomogao ljudima da razumeju HIV i SIDU.

Robert Voker je autor stripova. Poput mnogih drugih superheroja, Vokerovi likovi imaju specijalne sposobnosti. Jedan može da vidi u mraku, drugi može da podigne 300 tona, dok treći ima moć da se vrati iz mrtvih. Ali, kao što svi superheroji imaju neku osetljivu tačku, Ovi Vokerovi zaraženi su virusom HIV.

«Veliki sam zagovornik podizanja svesti o virusu HIV i SIDI zato što sam to iskusio kao dete. Gledao sam članove porodice kako umiru. Kad sam se doselio ovde činilo mi se da mi bar jedna osoba mesečno kaže kako je otkrila da je inficirana.»

Voker je iskoristio svoj talenat i stvorio strip nazvan O Men. U njemu je devet muškaraca i žena - homoseksualnih, heteroseksualnih i transeksualnih - zaraženo virusom HIV. Oni su predstavnici različitih rasa i društveno ekonomskih grupa, a zaraženi su virusom HIV na različite načine. Voker kaže da želi da se bori protiv stigme vezane za tu bolest.

«To nije bolest crnaca, nije bolest belaca, nije bolest homoseksualaca. To je bolest ljudskog roda kojem nedostaje svest o njoj.»

Vokeru nije bilo lako da se probije kad se sa Floride doselio u Njujork sa svega 15 dolara u džepu i snom da postane crtač stripova. Svaki dan je išao u gitantsku izdavačku kuću Marvel u nadi da će sklopiti ugovor. Konačno to se i dogodilo.

«Rekao sam sebi: prvom čoveku koji izadje iz lifta predaću svoj rad. Tako je i bilo: ispustio sam rukopis i on mi je pomogao da to podignem i rekao: Ovo je sjajno. Zahvalio sam se, a on je rekao: Dodjite u moju kancelariju i pokažite mi svoj rad. Tako sam se probio.»

Istražujući materijal za svoju knjigu Voker je razgovarao sa brojnim organizacijama za borbu protiv virusa HIV i SIDE. On kaže da je želeo da napravi realistični i faktički precizan scenario.

XS
SM
MD
LG