Linkovi

Belgijanci prikazali futurističku kuću sa novim pogodnostima za život


Belgijska kompanija Living Tomorrow pokušava da na što očigledniji način predstavi kako bi život mogao da izgleda kroz nekoliko decenija. Njihova Kuća budućnosti potvrđuje da bi život mogao da bude udobniji uz znatno manji utrošak energije.

Zamislite svet u kome košulja može da se osuši i spegla za samo sedam minuta. Temperatura vode za tuširanje je tačno kakva vam odgovara. Vesti možete da gledate na ekranima neosetljivim na vlagu ili da primite tačno onoliko sunca koliko treba za povećanje količine vitamina D. Sve to moglo bi jednoga dana da postane stvarnost - tvrdi belgijska kompanija Living Tomorrow - potvrđujući to prototipom kuće budućnosti. Joakim de Vos je direktor kompanije.

"Naša kompanija je futuristička. 20 odsto našeg projekta odnosi se na budućnost 5 do 10 godina od danas. Ali to nije fantastika, jer se zasniva na današnjim ekonomskim, društvenim i tehnološkim trendovima," kaže de Vos.

Ugrađeni proizvodi su energetski efikasni, predviđeni za vreme bez fosilnih goriva. Dve vodonične ćelije kraj kuće obezbeđuju svu potrebnu energiju. Radijatori su zamenjeni grejanjem ugrađenim u zidove i podove, a specijalni uređaji održavaju jednaku temperaturu.

Prikazana je i komora za prijatnost u kojoj može da se udiše potpuno čist vazduh i da se uživa u nekoj zabavi.

Ali luksuzni život nije jedini cilj ove kuće. Deo njenog zadatka je da pruži kvalitetan život ostarelim i hendikepiranim osobama.

Jedna od njih - tinejdžer po imenu Janik - izjavio je posle obilaska kuće budućnosti da su ga oduševile male stvari - poput lakog pristupa štednjaku, sa laserom koji upozorava na mogućnost da jelo zagori.

"Mislim da je kuća sjajna, u njoj sve može da se obavi. Možete da kuvate, a da pri tom ništa ne radite - samo pritisnete dugme," kaže Janik.

Istraživanja pokazuju da je ostarelima stalo da budu samostalni. Ali kada žive sami izlažu se rizicima, na primer da padnu, a da to niko ne zna. Ovde, postoje uređaji za to.

"Ako bih pala, senzori ugrađeni u pod bi to registrovali i aktivirali alarm u centrali. To znači da ne bih ovde ležala dva dana već bi mi odmah neko došao u pomoć."

Četkica za zube aktivira podsetnik u ogledalu kupatila da uzmete svoj lek. Istovremeno, meri vam pritisak i rezultat šalje u lekarev kompjuter.

"U osnovi ovog sistema je neka vrsta prevencije. Ako neka starija žena ili čovek odu kod lekara, a on ih pošalje u apoteku i kaže im da dođu kroz tri nedelje, svašta može da se dogodi. Sa ovim sistemom, lekar može da prati stanje pacijenta svakodnevno. Ako nešto nije u redu može odmah da ga pozove," kaže Lizbet Vilems.

Neka od rešenja u ovoj kući treba videti da bi se poverovalo očima. Frižider koji objavljuje koliko vode ste popili i obaveštava vas kada se isprazni. Ili robotsku kosilicu koja sama puni bateriju.

Život u kući budućnosti mogao bi da bude lakši, ali njeni konstruktori ističu da komfor nije jedini cilj i da je takođe važno zadovoljavanje društvenih i ekološkoh potreba.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG