Linkovi

Danas vam predstavljamo film  The X-Files (I Want To Believe)


Tokom 1990-ih, TV serija o dvoje agenata FBI-a, koji istražuju misterije za koje ne postoji naučno objašnjenje – postala je hit širom sveta. Na osnovu serije je 1998. godine snimljen film, a konačno, 10 godina kasnije, glavni junaci se vraćaju na veliko platno kako bi rešili novu misteriju.

Istina je tamo negde… Negde daleko….Serija otmica i ubistava potpuno zbunjuje FBI. Kada jedan raščinjeni sveštenik počne da dobija vizije koje detektivima pomažu u potrazi za žrtvama, agent koji vodi istragu obraća se paru nekadašnjih kolega, koji su bili stručnjaci za upravo takve, neobične slučajeve.

Bivši agent Foks Molder je uvek spreman da prihvati neobjašnjivo; Dejna Skali je po profesiji lekar i traži naučne dokaze. Kada birokratija zapečati i "zakopa" slučajeve iz "dosijea X" – oni napuštaju FBI. Sada se nevoljno vraćaju da bi zajedno radili na tom slučaju, a stari problemi se ponovo pojavljuju.

Ljubitelji TV serije će odmah prepoznati detalje, kao što je pominjanje Molderove sestre za koju veruje da su je oteli vanzemaljci.

"Uporni zahtevi okorelih fanova svih ovih godina su zaista ono što nas je motivisalo da sminimo ovaj film."

Tvorac serije Krist Karter je ko-scenarista i reditelj novog filma. On kaže da su verni fanovi zaslužni za snimanje filma "Želim da verujem", ali se nada da će on privući novu generaciju, nedovoljno staru da se seća TV serije. Karter zato kaže da ovaj film funkcioniše nezavisno od serije.

"Ako pogledate priče koje smo ispričali u 202 epizode "Dosijea X", 80 odsto njih stoje same za sebe. Nisu u pitanju priče iz mitologije o vanzemaljcima, teorije zavere niti Molderova potraga za sestrom. To su priče koje se ne vezuju za druge epizode i mogu da se gledaju samostalno. Sve dok shvatate ko su Molder I Skali – dvoje agenata FBI koji istražuju paranormalne slučajeve, od kojih je jedan skeptik a drugi veruje u natprirodno – možete da pratite radnju filma. Zato smo znali da moramo da ove likove ponovo predstavimo novim gledaocima i onima koji su povremeno pratili seriju, ali ne i okorelim fanovima. Njih nismo želeli da zamaramo detaljnim upoznavanjem sa Molderom I Skali."

"Ta dva lika su zamišljena kao komplementarna, oni se savršeno dopunjuju, kao delovi slagalice koji zajedno postaju nova celina."

Dejvid Duhovni kaže da mu je drago što se vratio liku Foksa Moldera i njegovom komplikovanom odnosu sa Dejnom Skali.

"Kada razmišljate sa kojim žanrom biste uporedili naš film, rekli biste da je to triler, vrsta horor filma ili intelektualni krimić – štagod – ali u srcu filma je odnos izmedju Moldera I Skali, odnos dve zrele osobe koje pokušavaju da definišu svoju vezu dok obavljaju svoj posao, koji je slučajno veoma uzbudljiv. Dok se dešavaju te strašne, interesantne i uzbudljive stvari, imate dvoje ljudi koji se, ne baš svadjaju, ali pokušavaju da dokuče svoj odnos… što je po meni moćna kombinacija."

Džilijan Anderson se vraća u ulozi Skali, i kaže da joj se dopada kako film prikazuje njen, često vatreni, odnos sa Duhovnijevim Molderom.

"Iznenadila me je njihova veza I koliko ona čini važan deo atmosfere čitavog filma. Njihov odnos je stalno prisutan, gotovo opipljiv i uspostavlja se veoma rano u filmu. U ranim scenama, gledaoci postaju svedoci težine njihove komplikovane, zajedničke prošlosti i osećala sam da scenario I film to veoma dobro opisuju."

U filmu "Dosije X – želim da verujem" takodje glumi Škotlandjanin Bili Konoli kao sveštenik sa šestim čulom - otac Džo. Amanda Pit glumi agenta FBI koji uvodi Moldera I Skali u istragu, a Alvin Džojner, u svetu repa poznat kao muzičar "Egzibit" tumači još jednog agenta koji ne veruje u paranormalne pojave. Scenario zajedno potpisuju reditelj Kris Karter i njegov dugogodišnji saradnik Frenk Spotnic. Muziku je komponovao Mark Snou, autor muzike originalne TV serije.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG