Linkovi

Članice Saveta bezbednosti ostale podeljene o pitanju rekonfiguracije UNMIK-a


Članice Saveta bezbednosti ostale su podeljene o pitanju rekonfiguracije UNMIK-a, ali je većina njih pozdravila hapšenje haškog begunca Radovana Karadžića, iako to nije bilo na dnevnom redu današnje sednice u Njujorku.

Na završenoj sednici o Kosovu, predstavnici SAD i Rusije su na sednici SB o Kosovu izrazili različite stavove o rekonfiguraciji UNMIK-a. Zalmaj Halilzad pozdravio je odluku o rekonfiguraciji Misije UN na Kosovu, dok je Vitalij Čurkin izrazio protivljenje Moskve toj odluci.

Zanijer: Rekonfiguracija UNMIK zbog novih okolnosti

Novi šef UNMIK-a Lamberto Zanijer izjavio je danas u Njujorku da su njegova ovlašćenja u praksi "praktično nestala" i da UNMIK zato planira svoju rekonfiguraciju.

"Stupanjem na snagu Ustava Kosova sve je teže da se vršiti ovlašćenja shodno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN. Ja više nisam u poziciji da proglašavam propise", rekao je Zanijer na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Iako i dalje ima vlast shodno Rezoluciji 1244, on je rekao da su njegova "ovlašćenja praktično u praksi nestala", da je "sada situacija je mnogo teža i s tim se suočava medjunarodna zajednica".

On je izrazio zabrinutost što ključne institucije ne funkcionišu kako treba, mnoge institucije su zatvorene, a veliki broj srpskih policaja koji odbijaju da rade u okviru Kosovske policije službe I dalje su suspendovani. Carina na administrativnoj granici sa Srbijom ne može da radi, povećan je šverc, a sve to za posledicu ima da UNMIK "planira rekonfiguraciju svog prisustva i želi da uzme u obzir ove nove okolnosti". U spoljnim odnosima UNMIK, dodao je Zanijer, voljan je da i dalje učestvuje u medjunarodim sporovima zajedno sa kosovskim vlastima.

UNMIK planira "tehničku saradnju u budućnosti" sa Euleksom i, kako je rekao Zanijer, "nadamo se da će Euleks nastaviti da deluje kao deo rekonfigurisanog UNMIK-a što je važno za zaštitu svih zajednica".

Zanijer je rekao da će OEBS biti jedan stub te rekonfiguracije i dodao da je NATO posvećen tome da shodno Rezoluciji 1244 deluje u smislu "konstruktivne kooperacije".

Jeremić: Ne sme se ići preko crvenih linija Rezolucije

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je danas u Njujorku da će Srbija raditi sa UN u cilju dogovora o "rekonfiguraciji" UNMIK-a, ali da sve to ne sme biti izvan "crvenih linija" zacrtanih Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti.

"Srbija neće štedeti napora da iskreno radi sa UN u izradi prihvatljivog, dugoročnog dogovora o rekonfiguraciji koji potvrdjuje sveopšti autoritet UN i otvara prostor za institucionalno uključivane regionalnih organizacija", rekao je Jeremić.

Jeremić je na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu istakao da se "glas Srbije o rekonfiguraciji... više ne može izbegavati ili zanemarivati".

Ukazao je i da "rekonfiguracija ne sme ići izvan crvenih linija označenih Rezolucijom 1244 i ni u kom slučaju ne sme narušiti suverentitet i teritorijalni integritet" Srbije.Podsećajući na nedavnu posetu šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera Beogradu, Jeremić je ocenio da je prvi sastanak o rekonfiguraciji bio prvi važan korak za zaštitu Srba i ostalih nealbanaca na Kosovu.

Jeremić je pozdravio "poboljšan" ton najnovijeg izveštaja. Srbija je veoma ozbiljna da brzo osigura svoje članstvo u EU i da je to "nedvosmisleno" pokazala pre nekoliko dana odlučnim koracima preduzetim kako bi ponovo izrazila svoju punu posvećenost saradnji sa Haškim tribunalom.

"Vreme je da se okrene list podela iz nedavne prošlosti", poručio je Jeremić i dodao da "sadašnjost vidi kao istorijski trenutak, veoma važan za nas i za Evropsku uniju".

To je "nova realnost" koju želimo da postignemo, zajedno sa našim partnerima i prijateljima i to je strateški okvir za naš pristup rešavanju problema Kosova, istakao je srpski ministar.

Nadamo se da se svi slažu da je korak u pravom pravcu da se rekonfiguracija učini prihvatljivom za sve strane predstavljene u ovoj sobi, počev od Republike Srbije, rekao je Jeremić.Podsetio je i da je formirana nova vlada Srbije koja je spremna da ubrza napredovanje prema punopravnom članstvu zemlje u EU, da aktivno doprinese izgradnji regionalnog mira i odlučna u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Skender Hiseni: Euleks će doneti mir i stabilnost

Ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni ocenio je danas u Njujorku da će rasporedjivanje misije EU na celoj teritoriji Kosova doprineti miru I stabilnosti na Kosovu i u regionu. Hiseni je na sednici Saveta bezbednosti o Kosovu zahvalio generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu na inicijativi o rekonfiguraciji UNMIK-a.

"Verujemo da rasporedjivanje Euleksa na celom Kosovu može da doprinese miru i stabilnosti na Kosovu i u regionu", rekao je Hiseni.

Ističući da će Kosovo nastaviti saradnju sa Beogradom i svim susedima, on je rekao da je Priština "spremna da počne razgovore s Beogradom o praktičnim pitanjima od obostranog interesa".

"Nastavićemo da insistiramo i da tražimo punu normalizaciju odnosa sa severnim susedom. To je od obostranog interesa", rekao je Hiseni I ocenio da je to jedini put za budućnost svih u evroatlantnskim integracijama.

Kosovo će, najavio je Hiseni, tražiti članstvo i učešće u svim regionalnim i medjunarodnim inicijativama. Govoreći o bezbednosnoj situciji, on je ocenio da je osim incidenata na severu Kosova, situacija mirna. Hiseni je rekao da su kosovske vlasti svesne mnogih problema koji ostaju da se reše, a posebno u obnovi privrede.

Američki ambasador Halilzad je preneo podršku SAD novom šefu UNMIK-a Lambertu Zanijeru u sprovodjenju rekonfiguracije po nalogu generalnog sekretara UN.

"Rekonfiguracija je drugačija, ali značajna misija. Pozdravljamo i podržavamo odluku o rekonfiguraciji UNMIK-a u skladu sa novom realnošću na terenu... UNMIK mora da se prilagodi novoj realnosti" nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, rekao je Halilzad i dodao da je ta odluka u potpunosti u skladu s Rezolucijom 1244.

On je ocenio da će misija EU Euleks imati "ključnu ulogu" na Kosovu i pozvao sve članice UN da podrže generalnog sekretara UN. Halilzad je čestitao Srbiji što je pokazala posvećenost vladavini prava i što je uhapsila Radovana Karadžića. "Nova srpska vlada je učinila napore u poboljšanju odnosa sa EU i ohrabrujemo je da konstruktivno radi sa EU na Kosovu", rekao je američki ambasador.

Ruski ambasador Čurkin je rekao da je mandat šefa UNMIK-a odredjen Rezolucijom 1244 a ne željom članica Saveta bezbednosti UN.

Ponovio je stav Moskve da su proglašenje nezavisnosti Kosova i njegovo priznavanje kršenje medjunarodnog prava, odluke Saveta bezbednosti i Helsinškog završnog akta.

"Protivimo se rekonfiguraciji UNMIK-a. Rusija je zabrinuta zbog namere da se uništi format medjunarodnog prisustva koji je ustanovio Savet bezbendosti UN", rekao je Čurkin.

Rusija shvata težnju EU da ima veću ulogu, ali, dodao je Čurkin, to ne sme da bude ispunjeno na jednostran način, već na osnovu Rezolucije 1244 i zato su potrebne nove konsultacije.

Britanski ambasador Džon Sojers je rekao da Savet bezbednosti i pored razmimoilaženja, ima isti cilj i da se ne može zanemariti nova realnost na Kosovu bez obzira da li neko priznaje ili ne njegovu nezavisnost. Rekonfiguracija je, kako je ocenio, u interesu mira i stabilnosti Kosova i regiona.

"Verujemo da Euleks mora da se rasporedi kao što je i predvidjeno. Dijalog sa Beogradom koji je počeo, mora da bude vodjen na konstruktivan, transparentan način", rekao je Sojers.

On je ukazao da taj dijalog ne znači početak novih pregovora.

"Velika Britanija i druge zemlje su priznale Kosovo i to se neće promeniti", istakao je britanski ambasador. Izrazio je žaljenje što jedna delegacija u Savetu bezbednosti nije podržala zajedničko saopštenje tog tela UN u kojem se pozdravlja hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića.

Predstavnik Francuske
, predsedavajuće EU, ocenio je da odluka o rekonfiguraciji UNMIK-a doprinosi daljoj stabilizaciji celog Kosova i očuvanju dostignuća Misije UN. On je istakao da će Euleks raditi u kontekstu Rezolucije 1244. Francuski predstavnik je pozdravio hapšenje Karadžića i vraćanje srpskih ambasadora u zemlje EU kao "korak u pravom smeru". On je ocenio i da bi mogao biti ubrzan proces da Srbija dobije status kandidata u EU.

Kineski predstavnik je rekao da rešenje kosovskog pitanja može se postići samo pregovorima i postizanjem obostrano prihvatljivog rešenja. Ohrabrio je Beograd i Prištinu da probleme reše diplomatskim putem i istakao da Rezolucija 1244 ostaje validna i osnova za rešavanje kosovskog pitanja. Ohrabrio je rad EU i to u okviru Rezolucije 1244.

XS
SM
MD
LG