Linkovi

Haški optuženik Radovan Karadžić mogao bi biti izručen u ponedeljak


Haški optuženik Radovan Karadžić mogao bi biti izručen Međunarodnom sudu za ratne zločine najranije u ponedeljak, a njegovo hapšenje izazvalo je novi talas pretnji i nasilja radikalnih nacionalista.

Zamenik tužioca za ratne zločine saslušavao je Karadžića povodom njegove navodne tvrdnje da je uhapšen 18. jula i da je tri dana nezakonito držan u pritvoru. Karadžićev advokat Svetozar Vujačić ne očekuje da će bivši lider bosanskih Srba biti izručen Hagu pre srede, a tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da će Karadžić biti izručen Haškom tribunalu najranije u ponedeljak.

Inače, tužilac Vukčević je prema pisanju beogradskih medija jedan od nekoliko najviših državnih zvaničnika kojima se preti ubistvom, zbog čega su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativna agencija podigli na najviši stepen nivo bezbednosti i zaštitu i predsednika Republike Borisa Tadića, šefa Nacionalne kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom Rasima Ljajića i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića. Na adrese ovih zvaničnika, pišu mediji, stigla su pisma u formi čitulja, a to su samo neke u čitavom nizu pretnji koje su usledile posle hapšenja Radovana Karadžića.

Jedna od pretećih poruka stigla je i sa konferencije za štampu Srpske radikalne stranke, čiji je funkcioner Vjerica Radeta poručila predsedniku Tadiću da se u Srbiji izdaja nikada nije praštala i zvaničnicima vlasti da ako ne prođu kao Zoran Đinđić, da će ih stići božija kazna.

Iako su radikali i narodnjaci izgubili na majskim parlamentarnim izborima, sociolog Jovan Komšić smatra da u Srbiji još nije poražen radikalni nacionalizam ali da ga raduje činjenica da građani nisu prihvatili da im perjanica u političkim izrazima nezadovoljstva budu čelnici radikalnih političkih partija i navijači beogradskih fudbalskih klubova a da finale bude paljevina viđena pre nekoliko meseci.

XS
SM
MD
LG