Linkovi

Halsman: Uložen veliki napor od strane Zapada da dođe do hapšenja


Dok je bi na slobodi, Radovan Karadžić je pored Ratka Mladić bio glavna smetnja punoj integraciji Srbije u evroatlantsku zajednicu zemalja, kaže Džon Halsman, ekspert u Nemačkom savetu za spoljnopolitičke odnose u Bonu. Kako nam je rekao u razgovoru za naš program, Evropa pozdravlja hapšenje Karadžića kao ključnu prekretnicu ne samo za Srbiju već i za Zapadni Balkan u celini.

«Ovde, u Evropi reakcije su: «Ovo je ogroman pomak u prilog uključivanja Srbije u evropske tokove. To je bio poslednji zahtev koji je tražen od Srbije da ga ispuni. Reagovanja na vest da je Karadžić uhapšen, gotovo su jednodušno pozitivna u najrazličitijim strankama i grupacijama u evropskim zemljama. To će svakako biti od pomoći Srbiji u pregovorima o bližim vezama sa Evropom, investicijama i političkim odnosima sa Evropskom Unijiom u celini. Mislim da je ovo velika pobeda za Tadića.»

Halsman pritom dodaje da je u poslednjih nekoliko meseci na Tadića i novu koalicionu vladu Srbije izvršen ogroman pritisak da se reše Karadžića.

«Mislim da je uložen veliki napor od strane Zapada da dođe do hapšenja. Njegovo hvatanje se na kraju svelo na pružanje podataka novoj vladi o tome gde se Karadžić tačno nalazi i porukama poput: «Mi ga posmatramo, znamo gde se nalazi, na vama je da odlučite šta ćete.» Bio je to veliki pritisak. Mislim da se vlada Srbije ponela veoma dobro i da će sada moći da uživa u prednostima odluke koju su doneli.»

Ta odluka označava ne samo okretanje Srbije Zapadu, već će neminovno dovesti do slabljenja uticaja Moskve na Beograd, tvrdi Halsman.

«Tadić je ovim zacrtao veoma pro-zapadni kurs, dok je Koštunica kao premijer uvek igrao takozvanu rusku kartu, kao alternativnu opciju za Srbiju, mada nikada nije objasnio šta ona znači. Međutim, ta ideja gubi na snazi, jer će sada Zapad biti spreman da razgovara o temama za koje se Tadić zalaže: privredne veze, normalizacija svih odnosa i povratak Srbije u evropsku zajednicu zemalja. Sve to jača uticaj Zapada i ujedno slabi ruske pozicije u Srbiji.»

Halsman kaže da spoljnopolitička preorijentacija Srbije donosi stabilnost ukupnom regionu Zapadnog Balkana.

«Bez stabilne Srbije nije moguće strateški ostvariti mir na Balkanu. Ko god pogleda na mapu može da vidi da je Srbija najveća zemlja u regionu, da je u njegovom središtu i da niko ne može da računa na stabilnost u tom području bez uravnotežene, pro-evropske, demokratske i privredno uspešne Srbije. A sada ćemo moći da vodimo razgovor o tim temama, umesto o Karadžiću i Mladiću.»

Prema Halsmanovim rečima, predsednik Tadić je, zahvaljujući operaciji hapšenja Karadžića, ulio poverenje u mnogim zapadnim prestonicama da je čovek na čiju se reč može računati.

XS
SM
MD
LG