Linkovi

Rajs pozdravlja hapšenje Karadžića i nada se da je Mladić sledeći


Američki državni sekretar, Kondoliza Rajs, pozdravila je hapšenje Radovana Karadžića i izrazila nadu da će uskoro biti uhapšen i sudu predat Karadžićev vojni komandant Ratko Mladić.

"To je ogroman korak za Srbiju i njen evropski identitet», kazala je Kondoliza Rajs novinarima koji je prate na azijskoj turneji. «Nadam se da to», kazala je «otvara šansu za pomirenje».

Balkan, po njemim riječima, nastoji da prevaziđe dug period «ekstremnog mraka» i hapšenje jednog od najtraženijih optuženih za zločine u bosanskom ratu predstavlja «još jedan korak prema kraju te noćne more».

Kondoliza Rajs se nada da će Karadžićevo hapšenje biti praćeno hapšenjem bivšeg vojnog komandanta bosanskih Srba, Ratka Mladića, koji je takođe pred Haškim sudom optužen za genocid.

«Srbi koračaju ka zatvaranju ružnog poglavlja u njihovoj istoriji i ja se samo nadam da je Mladić slijedeći», kazala je Kondoliza Rajs.

Ocijenila je i da hapšenje Karadžića predstavlja «izuzetnu volju» vlade Srbije i da se nada da će i NATO i EU ubrzati napore da izađu Srbiji u susret.

SAD su ponudile 5 miliona dolara za informacije o Karadžićevom kretanju. Stejt Dipartment je, preko portparola, Gonzala Galjegosa saopštio da se niko nije javio tim povodom, ali da nagradu ne mogu da dobiju državni funkcioneri kojima je to u opisu posla. Galjegos je rekao da to važi i za službenike srpske vlade.

Američke obavještajne agencije i zvaničnici u Kongresu saopštili su da su Sjedinjene Države dostavljale saznanja o Karadžiću tokom 13 godina njegvovog skrivanja, ali su negirali ulogu SAD u informisanju koje je dovelo do hapšenja.

Britanski funkcioneri kazali su agenciji AP da obavještajci Ujedinjenog kraljevstva takođe nisu bili umiješani u akciju hapšenja.

XS
SM
MD
LG