Linkovi

Sejlor: Srbija što pre da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju


Predsednik Poslovnog saveta SAD - Srbija, Džon Sejlor, u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, osvrnuo se na ekonomske prioritete Srbije, unapredjenje poslovne saradnje sa Sjedinjenim Državama i moguće prepreke na tom putu.

Sejlor: Srbija bi trebalo što pre da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, jer je to vrlo važan početni korak nove vlade. Znam da ona radi na tome, ali treba požuriti, a Vašington će joj, sa svoje strane, još više otvoriti vrata ekonomskih mogućnosti.

Glas Amerike: Da li će Sjedinjene Države povećati ekonomsku pomoć novoj Srpskoj vladi za ostvarenje njenih programa i bliskiju saradnju sa Zapadom?

Sejlor: Aposolutno. Američki ambasador Kamerun Mantel čini sve što može u saradnji sa novom vladom. Mada je bilo teškoća sa prethodnom vladom, Sjedinjene Države sada žele da pomognu Beogradu da se Srbija i ekonomski i politički približi Zapadu, ali i ta zemlja mora da pomogne sama sebi. Prebrođena je jedna prepreka, formirana je nova proevropska vlada, ali sada dolazi još teži deo posla, a to je da ona bude efikasna, imajući na umu da će joj Sjedinjene Države i zapadne zemlje pomoći.

Glas Amerike: Na kakve prepreke bi Srbija mogla da naiđe u razvoju ekonomije i jačanju ekonomskih veza sa zapadom?

Sejlor: Oduvek mi je smetalo nepostojanje marketinga Srbije prema svetu. Naime, Srbija treba momentalno da istakne tablu sa natpisom 'Otvoreno za biznis' i saopšti svim zemljama da je otvorena i spremna za poslovnu saradnju, što je, kako ovde izgleda, 'dobro čuvana tajna'. Pogledajte susedne zemlje Srbije, koje su sve agresivnije, koje nastoje da se tržišno plasiraju u svetu i privuku strani kapital. Ako Srbija ne zauzme isti stav, bojim se da će stagnirati. Tu treba nešto učiniti. Pored toga, postoji još jedna stvar, a to je pitanje Kosova. Razumem da je Kosovo važno za Srbiju, ali ona ne može da dozvoli da se Kosovo ispreči na putu njenog razvoja. Beograd naime treba istovremeno da rešava i pitanje Kosova i problem ekonomije. Mi ovde imamo sličnu situaciju - ratove u Iraku i Avganistanu, ali prema ispitivanjima javnog mnjenja, glavni problem i prioritet je ekonomija, a ne ti ratovi.

Glas Amerike: Šta bi Srbija mogla da preduzme da se ekonomski još više otvori prema Zapadu?

Sejlor: Prvi korak je vraćanje ambasadora u Vašington. Naime, ambasadore u raznim zemljama treba ponovo vratiti ili uputiti nove, s obzirom da oni, kao što je to činio ovdašnji ambasador Ivan Vujačić, mogu mnogo da doprinesu i političkoj i ekonomskoj saradnji. Funkcionalnost diplomatskih misija bez ambasadora je sužena i ograničena. Mi u Poslovnom savetu SAD - Srbija sedimo ovde i čekamo dalja uputstva iz Beograda, a isto to čekaju i američki privrednici.

XS
SM
MD
LG