Linkovi

Majkl Holcel: Radovanu Karadžiću će se suditi pravedno u Haškom tribunalu


U ekskluzivnom razgovoru za Srpski servis Glasa Amerike, Majkl Holcel, bivši visoki savetnik senatskog Odbora za spoljnopolitička pitanja, najpre je čestitao predsedniku Borisu Tadiću i vladi Srbije na odlučnosti da uhapse Radovana Karadžića i pokažu svetu da je Beograd rešen da poštuje norme međunarodne pravde.

«Ja sam bezrezervno zadovoljan i čestitam novoj vladi. Mada bosanske srpske vlasti, koliko znam, nisu učestvovale u tom činu, ipak bih želeo da čestitam i narodu Bosne i Hercegovine na ovom istorijskom potezu. Ne smatram da treba nagrađivati ljude za to što ispunjavaju svoje obaveze, ali ipak mislim da ovo predstavlja ogroman korak ka integraciji Srbije sa Evropom. Drugi enorman korak biće hapšenje generala Ratka Mladića, koji je još u bekstvu. Sve sam više optimista da će nove vlasti i njega ubrzo privesti pravdi.»

Holcel je izrazio uverenje da su predsednik Tadić i mnoge druge političke ličnosti u Beogradu bile spremne na hapšenje Karadžića još mnogo ranije, ali da je tek sa odlaskom bivšeg premijera Vojislava Koštunice i bivšeg šefa Bezbednosno'informativne agencije, Radeta Bulatovića, to bilo moguće sprovesti. Holcel dodaje da je Socijalistička stranka Srbije takođe shvatila da treba da raskrsti sa prošlošću.

«Oni shvataju da su došli do zida dok su se držali svoje doskorašnje političke linije koja nije dovodila u pitanje Miloševićevo nasleđe. To im je postalo još jasnije nakon hapšenja Karadžića i sada moraju da se okrenu sutrašnjici. Ne znam da li su socijalisti u vladi učestvovali u privođenju Karadžića, ali sam uveren da su se saglasili sa tom odlukom.»

Po rečima Holcela u Srbiji je izrasla nova generacija koja želi da se zemlja priključi Evropi.

«Još pre nekoliko godina bio sam ohrabren prikazivanjem video materijala o Srebrenici, za šta mislim da je proizvelo veliki efekat u javnosti Srbije. Naša štampa takođe prenosi da je sada samo veoma mali broj, da tako kažem huligana, protestvovao zbog hapšenja Karadžića. Mislim da nema više velike ljubavi prema Karadžiću u Srbiji, pogotovo među mladima.»

Karadžiću će se suditi pravedno u Haškom tribunalu, tvrdi Holcel, i dodaje da će njegovo privođenje pred lice pravde biti poruka i drugima da u današnjem svetu zločini ne mogu proći nekažnjeno.

XS
SM
MD
LG