Linkovi

Helsinška komisija SAD: Važan korak za Srbiju i BiH


Koopredsjedavajući Helsinške komisije, kongresmen Alsi Hejstings i senator Bendžamin Kardin, pozdravili su hapšenje Radovana Karadžića.

"Riječ o važnom koraku i za Srbiju i za Bosnu", ocijenio je kongresmen Hejstings, ističući da se nada da hapšenje Karadžića i njegova očekivana brza predaja Haškom tribunalu pokazuju jasnu odlučnost Srbije da se oslobodi nacionalističke zaostavštine iz 1990-tih godina. Hejstings je dodao da je skoro siguran da bi sledeći neophodan korak, hapšenje i predaja Hagu Karadžićevog saradnika Ratka Mladića, omogućio ubrzani oporavak obje zemlje u postkonfliktnom periodu i njihovo potpuno fokusiranje na pridruživanje Evropi, kojoj obje pripadaju.

Senator Kardin ocijenio je da je hapšenje Karadžića izvanredna vijest za sve u svijetu, koji podržavaju ljudska prava i pravdu. Kardin je istakao da se nada da će hapšenje i presuda Karadžiću na kraju donijeti određenu vrstu satisfakcije porodicama žrtava masakra u Srebrenici. Američki senator pozdravio je i koordinisane napore Srbije, srpske bezbjednosne službe i ostalih međunarodnih bezbjednosnih agencija u hvatanju tog, kako je rekao, ratnog zločinca.

XS
SM
MD
LG