Linkovi

Obama u Jordanu ponovio plan za povlačenje borbenih jedinica iz Iraka


Predsednički kandidat Demokratske stranke, Barak Obama, ponovio je da će mu, ako bude predsednik – cilj biti da obustavi učešće američkih vojnika u borbenim operacijama u Iraku.

Senator Obama je rekao novinarima u Jordanu da je u Iraku postignut napredak,ali da je sada potrebno političko rešenje, dodajući da je Avganistan sada centralni front u ratu protiv terorizma.

Obama se u Amanu sastao i sa jordanskim kraljem Abdulahom.

Obama jepre podne posetio iračku pokrajinu Anbar gde je razgovarao sa sunitskim plemenskim liderima koji su pomogli u borbi američkih snaga sa Al Kaidom i iračkim pobunjenicima. On je u ponedeljak razgovarao sa iračkim premijerom Nurijem Al Malikijem u Bagdadu.

Nakontog razgovora Obama je rekao da je premijer Maliki izrazio nadu dabi «američke borbene snage mogle da napuste Irak 2010. godine».

Mekejn: Povlačenje vojnika tek nakon pobede

Predsednički kandidat Republikanaca, Džon MekKejn, rekao je da će, ako postane predsednik, američki vojnici doći kući iz Iraka uz «počasti « i «kao pobednici».

Na skupu u Ročesteru, u saveznoj državi Nju Hempšir, Mekejn je optužio svog rivala da radi na osujećenju napretka postignutog u Iraku postavljanjem datuma za povlačenje trupa.

Mekejn ističe da bi povukao trupe, ali da bi pod njegovim rukovodstvom oni došli kući kao pobednici.

XS
SM
MD
LG