Linkovi

Sonja Biserko:  Koštunica bio glavna smetnja u saradnji sa Hagom


Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, kaže da je hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića rezultat sazrevanja i saznaja srpske javnosti da je došlo vreme za konačan razlaz sa nacionalističkom politikom u Srbiji.

Hapšenje Karadžića je veliko iznenađenje, kaže Sonja Biserko. Ona, međutim, dodaje da je razvoj političkih događaja u u Srbiji poslednjih šest meseci neminovno vodio ovakvom raspletu.

«Počevši od predsedničkih izbora, nezavisnosti Kosova, paljevina ambasada, republičkih izbora, potpisivanja sporazuma sa Evropskom unijom – jasno se vidi trend da je međunarodna zajednica, a pre svega Evropska unija i Sjedinjene Države, da su rešile da stave tačku na srpsku avanturu i da Srbiju nekako uključe u taj evropski proces. To je neka vrsta protektorata, ja bih rekla. Sama činjenica da su svi oni učestvovali u formiranju te vlade pokazuje koliko im je bilo važno da tu relativnu pobedu demokratskog bloka pretvore u stvarnu pobedu.»

Prema oceni predsednice Helsinškog odbora za ljudska prava, bivši premijer Vojislav Koštunica je bio glavna smetnja u ostvarivanju pune saradnje Beograda sa Haškim tribunalom.

«Isto tako treba napomenuti da je Koštunica bio ključ opstrukcije svim hapšenjima i da je on bio simbol nastavka Miloševićeve politike drugim sredstvima. Njegova paljevina ambasada, pre svega američke ambasade, bila kap koja je prelila čašu, koja je zapečatila njegovu političku sudbinu kako u Srbiji, tako i u svetu. Na neki način, ja bih rekla, da ovo hapšenje može da se vidi kao kraj neke epohe. Naravno, tu će još biti dosta toga da se radi, ali u svakom slučaju mislim da se privodi kraju jedna era.»

Karadžićevo hapšenje je važno za Bosnu i Hercegovinu, iako dolazi sa velikim zakašnjenjem, smatra Biserko.

» Mislim da pre svega u Bosni otvara nadu za drugačiju perspektivu i razvoj bosanske integracije, s obzirom da Karadžić stvarno bio simbol genocida i svih tih užasnih zločina koji su se desili nad Bošnjacima. Mislim da region ima razloga da bude zadovoljan sa ovakvim razvojem događaja, jer pokazuje da će se Srbija definitivno okrenuti ka evropskoj priči i da to nije samo bilo htenje javnog mnjenja. To se sad lomilo i u političkoj klasi i delu elite koji je uključen u vladu.»

Prrema rečima Sonje Biserko u Beogradu i dalje postoje strukture koje ne pozdravljaju hapšenje Karadžića i koje će, kako je rekla, nastojati da uspore proces raščišćavanja sa nedavnom ratnom prošlošću Srbije. Međutim, taj proces je konačno otpočeo, zaključuje Sonja Biserko.

XS
SM
MD
LG