Linkovi

Zbog opstrukcije opozicije, skupština Srbije na dvonedeljnoj pauzi


Predsednica republičkog Parlamenta Slavica Đukić Dejanović odlučila se za prekid rada pošto su se poslanici opozicije ponovo neprestano javljali da reklamiraju povredu Poslovnika. Građani ne moraju da gledaju kako se ugrožava dostojanstvo Parlamenta, ocenila je Slavica Dukić Dejanović i zatim naglasila da je potrebno da se poslanici malo odmore, da razmisle o tome koliko je za građane i Srbiju značajan dnevni red ove sednice i da posle pauze dođu da korektno rade jer skupštinski dan košta četiri miliona dinara, a Parlament je već za četiri dana rada potrošio 16 miliona dinara.

Vicepremijer Božidar Đelić optužio je Srpsku radikalnu stranku i narodnjačku koaliciju da nastupima u parlamentu pokazuju da su krenuli u rušenje institucija. Ova farsa je morala biti prekinuta, rekao je Đelić i dodao da to nije lako, da je ovo loš dan za parlamentarizam i za demokratiju i izrazio uverenje da građani dobro znaju ko je to uradio.

Opstrukcija rada republičkog Palamenta nastala je i zbog nezadovoljstva radikala i narodnjaka verifikacijom odborničkih mandata u Skupštini Beograda, čime su izgubili mogućnost da preuzmu vlast u glavnom gradu. Odbornici Demokratske stranke, Socijalističke partije i Liberalno demokratske partije izabrali su Branislava Belića za predsednika Skupštine Beograda, koji je najavio da će za sedam dana biti konstituisana i izvršna vlast u glavnom gradu.

Opozicija nije želela da prisustvuje konstitutivnoj sednici, ocenivši da je Belić u sukobu interesa zato što je izabran i za predsednika opštine Savski venac, našta je Belić posle sednice gradske Skupštine izjavio da će podneti ostavku na mesto predsednika opštine Savski venac.

Demokrate i socijalisti najavljuju da će za sedam dana biti formirani i izvršni organi vlasti u Beogradu, a kandidatk Demokratske stranke za gradonačelnika Dragan Đilas ocenio je da je taj rok sasvim dovoljan da se postignu sva potrebna rešenja oko principa nove vlasti, kadrovskih postavljenja i svega što je neophodno da bi vlast u Beogradu počela da funkcioniše.

XS
SM
MD
LG