Linkovi

Senator Barak Obama kaže da bi SAD trebalo da se usredsrede na opasnosti u Avganistanu


Verovatni kandidat Demokratske stranke na američkim predsedničkim izborima, Barak Obama, ponovo se založio za slanje dodatnih američkih vojnika i veća ulaganja u Avganistan, u okviru svog plana za reviziju američkog rata protiv terorizma.

Obama je juče završio svoju dvodnevnu posetu Avganistanu, prvu na putu koji će ga odvesti još u Irak, Izrael, Jordan i nekoliko zemalja Evrope. U intervjuu za američku TV mrežu CBS, uoči polaska iz Kabula, Obama je rekao da bi vlada predsednika Hamida Karzaija morala snažnije da se suprotstavlja terorističkim elementima u Avganistanu, ali da Sjedinjene Države u tome imaju kritičnu ulogu.

"Situacija ovde u Avganistanu je osetljiva i alarmantna, i ja sam uveren da bi to trebalo da bude u središtu našeg interesovanja, odnosno naš najvažniji front u borbi protiv terorizma."


Senator Obama, koji već odavno kritikuje odluku predsednika Buša da napadne Irak, kaže da istinska teroristička opasnost sa kojom se suočava Amerika nije bazirana u Bagdadu već u Avganistanu i u severnim područjima Pakistana.

"Ta globalna mreža je koncentrisana u ovom području i mislim da je jedna od naših najvećih strateških grešaka bilo to što posle terorističkih napada na Sjedinjene Države nismo završili posao ovde. Irak nam je odvukao pažnju. Ali sada imamo šansu da ispravimo neke od tih grešaka."

Prema rečima jednog predstavnika Karzaijeve vlade, tokom sastanka sa liderom Avganistana Obama je rekao da će biti predan pomaganju toj zemlji i energičnom nastavljanju borbe protiv terorizma. U intervjuu za mrežu CBS, Obama je rekao da bi kao predsednik povećao broj američkih vojnika i finansijsku pomoć Avganistanu, kao i susednom Pakistanu.


Proteklih meseci izveštaji o pojačanju aktivnosti talibana u Avganistanu su učestali. Ali, govoreći juče za jedan program televizijske mreže Foks, načelnik združenog generalštaba američkih oružanih snaga, general Majkl Malen, usprotivio se tvrdnji da je Avganistan u opasnosti od kolapsa.

"Rekao bih da je napredak mešovit, ali uopšte nisam zabrinut da bismo mogli da izgubimo u Avganistanu."

Obamini kritičari ne zameraju mu to što se zalaže za pojačanje američkog vojnog prisustva u Avganistanu. Ali nezavisni demokratski senator iz Konektiketa, Džozef Liberman, koji podržava Obaminog rivala, senatora Džona Mekejna, kaže da Obama greši kada se zalaže za postavljanje rokova za američko povlačenje iz Iraka.

"Ne može se birati, kao što senator Obama izgleda misli, poraz u Iraku - da bi se pobedilo u Avganistanu. Ako bismo pretrpeli poraz u Iraku, u Avganistan bismo otišli kao gubitnici."

Liberman je to izjavio u jednom razgovoru sa televizijsku mrežu Foks, u kome je učestvovao i Obamin pristalica, demokratski senator iz Indijane, Evan Bej. On je rekao da je Obama već pokazao da ume dobro da prosuđuje u vezi sa Irakom i da bi Amerikanci trebalo da veruju njegovoj viziji za Avganistan.

"Mislim da je važno reći da je prosuđivanje Baraka Obame o ovim pitanjima bilo izvanredno od početka, da je to prosuđivanje bilo onakvo kakvo biste očekivali od glavnokomandujućeg i da se i drugi sada priklanjaju njegovim gledištima. Da se on pitao, sada ne bismo razgovarali o pojačanjima za Irak. U stvari ne bismo ni započinjali taj rat."


Obama je rekao da bi određivanje rokova za povlačenje iz Iraka pružilo dodatni podsticaj rascepkanom iračkom rukovodstvu da postigne nacionalno pomirenje, neophodno za ostvarivanje dugoročne stabilnosti. On je rekao da su američke oružane snage već prenapregnute i preopterećene i da ne bi mogle da podnesu proširenje operacija u Avganistanu uz istovremeno puno angažovanje u Iraku.

XS
SM
MD
LG