Linkovi

Vejvoda: Hapšenje Karadžića Srbiji otvara vrata bržeg napretka


Komentarišući hapšenje Radovana Kardžića, direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda, u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike kaže da je to dobra vest za proces evropske integracije Srbije.

VEJVODA: Ovo je svakako jedna od najvažnijih vesti u poslednje vreme, s obzirom na to da je hapšenje preostala tri haška optuženika obaveza Srbije kako bi mogla da napreduje, na svaki način, u svim svojim daljim reformama, integracijama i mestu u Evropi. Činjenica je da su zaista sve službe bile upregnurte u ovaj posao i da je to urodilo plodom. Srbija je bila talac već duže vremena činjenice da ti begunci nisu bili uhapšeni i mislim da će ovo zaista sada Srbii otvoriti vrata bržeg napretka u svakom pogledu.

GLAS AMERIKE: Da li nakon vesti o hapšenju Radovana Karadžića, Srbija sa današnjeg samita šefoma diplomatija EU može da očekuje i neki pozitivniji signal?

VEJVODA: Očekujem da će to biti velika vest za taj važan ministarski sastanak jer je bilo reči o tome da je i pored potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u aprilu, ostala uslovna činjeica da Srbija može da iskoristi sve beneficije tog ugovora. Mislim da bi trebalo očekivati da EU sada da zeleno svetlo da se krene dalje.

GLAS AMERIKE: Ovom akcijom nova vlada Srbije demonstrirala je definitivno šta namjerava da učini u pogledu dovršetka saradnje sa Haškim sudom. Da li je ova akcija, na neki način, distancira od prethodne vlade koju je vodio premijer Koštunica?

VEJVODA: Zanimljivo je da je već u periodu pre formiranja vlade uhapšen Stojan Župljanin – četvrti sa te liste (traženih optuženika). To je već nagoveštavalo ono što su mnogi očekivali – da će to biti prioritet vlade, da neće biti nikakvih prepreka, ni tehničkih, a ponajmanje političkih i da postoji politička volja da se Srbija razračuna sa tim ostatkom obaveze koja je davno trebalo da bude ispunjena. Imali smo pre pet godina tragično ubistvo premijera Đinđića, koji je tada nameravao da ozbiljno uhvati u koštac sa ispunjenjem te obaveze. Sada, pet godina kasnije, čini se da smo najzad tamo gde je pokojni premijer želeo da budemo.

XS
SM
MD
LG