Linkovi

Deset hiljada starih patika su bile razlog za nedavno slavlje u Vašingtonu


One su imale dvostruku namenu. Oboren je svetski rekord u dužini lanca obuće, a deca su savladala lekciju iz recikliranja. Jedan dečji magazin je bio pokrovitelj cele akcije u svojim prostorijama u centru grada, a možda će vas iznenaditi kada vidite šta je potom urađeno sa patikama.

Diđovani je priložila svoje omiljene patike. Isto je učinila i glumica Kameron Dijaz. I više od deset hiljada učesnika u akciji. Poređane jedna po jedna, patike su obrazovale lanac dug dva i po kilometra, čime je postignut neverovatan podvig. Oboren je Ginisov svetski rekord u dužini lanca obuće. Za to je bilo potrebno deset hiljada pet stotina dvanaest patika. Prošle jeseni, Nešenal džiogrefik je pozvao čitaoce svog magazina za decu, da pošalju stare patike. Osmogodišnji Piter Vajda je poslao najviše – više od pet stotina. On je u svojoj školi u Nju Džerziju postavio niz kutija za prikupljanje patika i potom ih čuvao u deodorisanim vrećama.

«Možete da zamislite par patika sa nepriatnim mirisom, ali 509 zaista nije posebno prijatan osećaj», kaže Piter koga je inspirisao učitelj.

«On je rekao da mnogo ljudi može da doprinese malo, ali samo mali broj može da učini mnogo. Pomislio sam da bih ja mogao da budem jedan od tih», objašnjava mali kolekcionar.

To je i uspeo. Patike su kasnije dostavljene gigantskom proizvođaču patika Najki, koji će ih samleti i koristiti kao podlogu za sportske i košarkaške terene.

«Ovo što se vidi iza nije deset hiljada patika za čije je povezivanje našim ljudima trebalo, čini mi se, šest sati, nego su to dva nova košarkaška terena», kaže Melina Belous iz dečjeg magazina.

Nešenal džiogrefik je prikupljao patike šest meseci. Akciji su se priključili mališani iz cele zemlje. Stjuart Klakson iz Ginisove knjige rekorda, kaže da je dosadašnji rekord bio 840 cipela.

«Očekivao sam da će biti oboren za možda hiljadu – dve, ali to što je udesetostručen je zaista fantastično», kaže Klakston.

Broj je iznenadio i Vila i Rozi Edelson iz Merilenda.

Vil kaže da uopšte nije očekivao da će mališani uspeti da prikupe toliko patika, a Rozi dodaje da je izuzetno dobro što će sve te patike ponovo da se iskoriste...

Hiljade polovnih patika, koje obično završavaju u đubretu. Umesto toga, mališani su ih poslali kompaniji Najki i - napravili korak ka zelenijem svetu.

XS
SM
MD
LG