Linkovi

MMF predvidja brži globalni ekonomski rast od očekivanog


Medjunarodni monetarni fond objavio je revidiranu ekonomsku prognozu u kojoj navodi da će svetska ekonomija rasti po stopi od 4,1 ove, i samo nešto manjoj od 4 odsto, naredne godine. Stručnjaci MMF-a kažu da je uprkos usporavanju zapadnih ekonomija stanje svetske ekonomije pozitivno i da najnoviji podaci ne ukazuju na mogućnost globalne recesije. Najnovije ekonomske vesti u SAD bile su sumorne.

Propast jedne od većih banaka u Americi izazvala je paniku kod njenih klijenata. Vlada je istovremeno preduzela korake da spase dve najveće hipotekarne banke, dok inflacija raste po najvišoj stopi u pretekloj deceniji. Ipak, nova prognoza MMF-a pokazuje da će stopa ekonomskog rasta u svetu biti veća od one koja se očekivala pre tri meseca. Sajmon Džonson je odlazeći glavni ekonomski stručnjak MMF-a.

"Efekti finansijskih poremećaja koji su počeli pre otprilike godinu dana šire se kroz američku i ekonomije drugih razvijenih zemalja, ali nešto sporije nego što smo očekivali. Prema tome, kada se radi o podacima za prvi kvartal - vesti su dobre."

Vrlo neznatan, ali ipak pozitivan rast očekuje se za SAD ove godine, sa umerenim poboljšanjem 2009-e. Zemlje u razvoju se takodje drže dobro. Očekuje se da će društveni bruto proizvod Kine rasti po nešto umerenijoj stopi od dosadašnje - 10 odsto, u poredjenju sa 12 odsto prošle godine. Medjutim, Džonson kaže da je kineska valuta potcenjena i da bi Kina trebalo da dozvoli njen brži porast.

"Mislim da treba da postoji fleksibilnost kako bi vrednost kineske valute mogla da poraste u odnosu na dolar," kaže on.

Neki eksperti smatraju da se globalna kreditna kriza, podstaknuta problemima u SAD, bliži kraju. Jedan od njih je Jozef Akerman, šef nemačke centralne banke, ali on istovremeno upozorava da postoje brojni problemi.

"Suočavamo se sa porastom cena hrane, nafte i drugih sirovina i padom vrednosti dolara."

U celini, stručnjaci MMF-a ipak ocenjuju da, uprkos brojnim problemima, svetska ekonomija raste brže nego što se do nedavno očekivalo.

XS
SM
MD
LG